ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΠΙΤΙΚΟ ΚOΚ ΤΑΨΙΟΥ

Aπό τον Γιάννη Μαυρουδή

ΣΠΙΤΙΚΟ ΚOΚ ΤΑΨΙΟΥ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 21/04/2016

Δείτε το βίντεο στο skai player

Βαθμός δυσκολίας:

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
6 ΑΒΓΑ
1 ½ ΦΛ. ΖΑΧΑΡΗ
1 ½ ΦΛ. ΑΛΕΥΡΙ
20 ΓΡ. ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
1 LT ΓΑΛΑ
5 Κ.Σ. ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
6 Κ.Σ. ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
2 ΒΑΝΙΛΙΝΕΣ
3 ΚΡΟΚΟΥΣ ΑΒΓΩΝ
1 ΦΛ. ΖΑΧΑΡΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
125 ΓΡ. ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
1 ΦΛ. ΝΕΡΟ
1 ΦΛ. ΖΑΧΑΡΗ
2 Κ.Σ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK
2 Κ.Σ. ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
3 Κ.Σ. ΚΑΚΑΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αναμειγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ, σιγά σιγά το ρίχνουμε μέσα στον κάδο και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ελαφρώς, για να μην κόψει το μείγμα. Στο τέλος, εκτός μίξερ, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και το ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 40 περίπου λεπτά.

Για την κρέμα:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα ¾ της ποσότητας του γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη. Μέσα στο υπόλοιπο κρύο γάλα ρίχνουμε τους κρόκους αβγών, το άνθος αραβοσίτου, το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να μην υπάρχουν σβώλοι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα του κρύου γάλακτος μέσα στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την κρέμα για περίπου 20 λεπτά, να κρυώσει.

Για το γλάσο:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το άνθος αραβοσίτου, προσθέτουμε τη σοκολάτα, το κακάο και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει.

Για τη συναρμολόγηση:
Κόβουμε το παντεσπάνι σε δύο ίσα μέρη. Τοποθετούμε ένα κομμάτι παντεσπάνι σε ένα ταψί, ρίχνουμε όλη την χλιαρή κρέμα από πάνω και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι από το παντεσπάνι. Περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου μέχρι να σφίξει.