ΣΥΝΤΑΓΕΣ

PIZZA BIANCA ΜΕ MΠΛΕ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ & ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Από τον Pastry Chef Γιώργο Χριστοδουλόπουλο

PIZZA BIANCA ΜΕ MΠΛΕ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ & ΚΡΕΜΜΥΔΙ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/04/2016

Δείτε το βίντεο στο skai player

Βαθμός δυσκολίας:

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ (ΓΙΑ 1 ΠΙΤΣΑ):
125 ΓΡ. ΦΡΕΣΚΙΑ ΑΓΕΛΑΔΙΝΗ MOZZARELLA
40 ΓΡ. ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ CASTELLO DANABLU
½ ΜΙΚΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΞΕΡΟ
1 Κ.Σ. ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ RUSTIC (ΓΙΑ 4 ΠΙΤΣΕΣ):
700 ΓΡ. ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ
7 ΓΡ. ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ
22 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
12 ΓΡ. ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ
40 ML ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
430 ML ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ
ΑΛΕΥΡΙ & ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ (ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ)

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:
½ Κ.Σ. ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη rustic:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, το νερό, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικά.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας, πλάθουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Ζυμώνουμε καλά, για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και αποκτήσει κάποια ελαστικότητα. Εάν κολλάει στα χέρια μας, τα αλευρώνουμε ελαφρώς κατά το ζύμωμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα κάνοντας μπάλες.
Τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης σε ένα λαδωμένο ταψί (διατηρώντας κάποια απόσταση μεταξύ τους καθώς το μέγεθός τους θα διπλασιαστεί), ή ξεχωριστά σε λαδωμένα πλαστικά σκεύη ή σε zip-lock σακουλάκια.
Σκεπάζουμε το ταψί ή τα σκεύη με μεμβράνη ή καπάκι, αντίστοιχα και τα βάζουμε στο ψυγείο να φουσκώσουν και να ωριμάσουν, τουλάχιστον για 24 ώρες και έως 5 ημέρες, ακολουθώντας τη μέθοδο της κρύας ωρίμανσης.
Δύο ώρες πριν φτιάξουμε τις πίτσες, βγάζουμε όσες μπάλες ζύμης χρειαζόμαστε από το ψυγείο και τις μεταφέρουμε στον πάγκο.
Με τη γροθιά πατάμε κάθε μπάλα προς τα κάτω να ξεφουσκώσει και μαζεύουμε το ζυμαράκι προς το κέντρο σχηματίζοντας ξανά μια μπάλα.
Αλευρώνουμε ένα δίσκο και ακουμπάμε τις μπάλες, διατηρώντας για μία ακόμη φορά αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Αλευρώνουμε ελαφρά το πάνω μέρος της κάθε μπάλας, σκεπάζουμε τον δίσκο με μεμβράνη και τον αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, για 2 ώρες, μέχρι οι μπάλες να φουσκώσουν και να γίνουν πολύ αφράτες και μαλακές. Με μεγάλη προσοχή και με τη βοήθεια σπάτουλας ή κόφτη ζύμης, ξεκολλάμε τη ζύμη από το δίσκο και χωρίς να την «σκάσουμε» αρχίζουμε να την ανοίγουμε σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, στο σχήμα που θέλουμε και πιέζουμε περιμετρικά τις άκρες (για να κάνουμε κόθρο). Γι’ αυτή τη ζύμη μπορούμε να διαλέξουμε οποιαδήποτε μέθοδο ανοίγματος, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η χρήση του πλάστη θα «σκάσει» τις (πολλές και μεγάλες) φουσκάλες που δημιουργήσαμε.

Για τη γέμιση:
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι το ειδικό ξύλινο φτυάρι, για να μην κολλήσει η πίτσα, βάζουμε πάνω τη ζύμη και προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και το μπλε τυρί Δανίας σε κομμάτια.
Ρίχνουμε λίγες ροδέλες από το ξερό κρεμμύδι και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Βάζουμε την πίτσα στην καυτή μαντιμένια πλάκα, στην πιο ψηλή σκάλα του φούρνου και την ψήνουμε στην μέγιστη θερμοκρασία του φούρνου, για 4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να πάρει χρώμα η πίτσα. Αφού ψηθεί, βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο και την τοποθετούμε σε μία σχάρα. Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο και σερβίρουμε.