ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/03/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Γιάννη Αποστολάκη
Ημερομηνία Προβολής: 14/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για τον χυλό:
- 1 αβγό
- 1 φλ. φρέσκο γάλα
- 2 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ λιωμένη
- 1 φλ. αλεύρι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. baking powder
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη σάλτσα σοκολάτας (γκανάς):
- 200 γρ. φράουλες
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- 250 γρ. σοκολάτα γάλακτος
Ζάχαρη άχνη για διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα υλικά για τον χυλό. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.Το αβγό και το baking θα αφρατέψουν το μείγμα μας. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε περισσότερο χυλό, να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο σε ένα τάπερ και να τον χρησιμοποιούμε, όποτε έχουμε όρεξη για ένα γρήγορο γλυκάκι. Τηγανίζουμε τα pancakes σε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι. Βουτάμε λίγο χαρτί κουζίνας στην λιωμένη μαργαρίνη και “γρασάρουμε” το καυτό σκεύος. Ρίχνουμε με μια μεγάλη κουτάλα μια δόση χυλού στο κέντρο του τηγανιού. Δεν απλώνουμε τον χυλό, όπως στις κρέπες, γιατί θέλουμε το pancake να είναι αφράτο. Όταν πάρει χρυσο-καφέ χρώμα από την μία μεριά το γυρνάμε από την άλλη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία αλείφοντας το σκεύος με μαργαρίνη και ρίχνοντας κουταλιές από χυλό. Κάθε κουταλιά και ένα pancake ή όσα χωράει το τηγάνι μας, αρκεί να μην ενωθούν μεταξύ τους.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την σάλτσα σοκολάτας (γκανάς): ρίχνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και όταν ζεσταθεί την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα να λιώσει. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν το μείγμα γινει ομοιόμορφο είναι έτοιμο. Σερβίρουμε τα pancakes, περιχύνοντας με σάλτσα και γαρνίροντας με φράουλες κομμένες στην μέση. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι φρούτα θέλουμε, ακόμα και αυτά που έχουν πολλά υγρά και κάνουν την σάλτσα πιο αραιή. Δεν μας πειράζει γιατί, αφού περιχύσουμε τα pancakes με την σάλτσα, το ζυμάρι τους θα ρουφήξει την υγρασια τους και θα νοστιμέψει. Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο σερβιρίσματος, μπορούμε να παρουσιάσουμε τα pancakes σαν τούρτα. Φτιάχνουμε 2-3 στρώσεις με το ένα πάνω στο άλλο και ενδιάμεσα ρίχνουμε σάλτσα σοκολάτας και φράουλες. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και η τούρτα είναι έτοιμη!