ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/01/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Γάβρη
Ημερομηνία Προβολής: 18/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά ουρά μοσχαριού σε μερίδες
- 1½ κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
- 24 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
- 6 σκελ. σκόρδο
- 250 γρ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
- 2 κ.σ. πελτέ Pummaro
- 3 φύλλα δάφνης
- 5 γαρύφαλλα
- 10 κόκκους μπαχαριού
- 2 κλων. δενδρολίβανο
- 250 ml μαυροδάφνη
- 1 ζωμό βοδινού Knorr Σπιτικός
- 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελ. σκόρδο
- 4 φύλλα δάφνης
- 10 κόκκους μπαχαριού
- 5-6 γαρύφαλλα
- 100 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 350 ml Μαυροδάφνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα βάζοντας σε μεγάλο μπολ ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και το σκόρδο, μερικά γαρύφαλλα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το ξίδι και το κρασί, τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια της ουράς, τα γυρνάμε για να καλυφθούν από τη μαρινάδα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα. Ανά διαστήματα καλό είναι να γυρνάμε τα κομμάτια του κρέατος για να πάρουν όλα γεύση από τη μαρινάδα.
Βγάζουμε τα κομμάτια της ουράς από τη μαρινάδα και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί. Την μαρινάδα την κρατάμε.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια της ουράς, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε από το τηγάνι και τις κρατάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Τα τηγανίζουμε να ροδίσουν και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος με το λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε μερικά μπαχάρια και 4-5 γαρύφαλλα. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα κομμάτια του κρέατος. Προσθέτουμε το κονκασέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Διαλύουμε τον πελτέ μέσα στη μαρινάδα που είχαμε το κρέας και την αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού και λίγο βραστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σιγοβράζουμε για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να πήξει η σάλτσα. Μετά από 45 λεπτά ρίχνουμε τα δαμάσκηνα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, ενώ αν η σάλτσα είναι υδαρής δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι. Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 4-5.
Σερβίρουμε σε μεγάλο πιάτο ένα κομμάτι κρέας με δαμάσκηνα, κρεμμύδια και σάλτσα.