ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ & ΚΡΕΜΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/02/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Pastry Chef Αλέξη Αλεξίου
ΥΛΙΚΑ

Για το προζύμι:
  • 300 γρ. αλεύρι 
  • 300 γρ. γάλα 
  • 100 γρ. μαγιά νωπή
Για τη ζύμη:
  • 700 γρ. αλεύρι 
  • 100 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. βούτυρο Lurpak 
  • 100 γρ. αβγά
  • 40 γρ. κρόκους αβγών
  • 15 γρ. αλάτι
  • 20 γρ. ρούμι
Για τη γέμιση:
  • 400 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 150 γρ. νερό
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. ρούμι
  • ½  λοβό βανίλιας
Για την κρεμ ανγκλέζ: 
  • 400 γρ. γάλα
  • 100 γρ. Arla κρέμα γάλακτος 
  • 5 κρόκους αβγών 
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • ½  βανίλια στικ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, τα δαμάσκηνα, το ρούμι, τη ζάχαρη και το λοβό βανίλιας. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Έπειτα τα πολτοποιούμε στο μούλτι.

Για το προζύμι: 
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαγιά με το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου). Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει, για 30 λεπτά. 
Για τη ζύμη:
Λιώνουμε το βούτυρο. Αφού φουσκώσει το προζύμι, το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το γάλα, το ρούμι, το αβγό, το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η ζύμη. 
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι, την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. 
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα δαμάσκηνο και κλείνουμε το ζυμάρι σαν μπαλάκι. 
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, αλείφουμε με βούτυρο τα μπαλάκια και τα αφήνουμε για 20 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου, να φουσκώσουν. 
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. 
Για την κρεμ ανγκλέζ: 
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. 
Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος στους κρόκους με τη ζάχαρη και μεταφέρουμε την κρέμα στο κατσαρολάκι. 
Ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να δέσει.
Σερβίρουμε τις γεμιστές μπουκίτσες με δαμάσκηνο και προσθέτουμε την κρεμ ανγκλέζ.