ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΓΑΡΙΔΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/04/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Αθηναγόρα Κωστάκο

Ημερομηνία Προβολής: 14/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

 

  • 15 γαρίδες μεσαίες
  • Ψωμί για μπέργκερ
  • 500 γρ. φιλέτα γαρίδας
  • 3 μεγάλες ντομάτες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσ. φρέσκο σχινόπρασο
  • 1 ματσ. μαιντανό
  • 1 κομμάτι τζίντζερ
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 μεγάλα μαρούλια
  • Σόγια σος
  • 1 αβγό
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Αγγουράκι τουρσί

Για την σάλτσα γαρίδας:

  • Κέλυφος από γαρίδες
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 ντομάτα
  • Eλαιόλαδο Άλτις

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αρχικά φτιάχνουμε την σάλτσα γαρίδας:

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κέλυφος από τις γαρίδες. Όταν πάρουν χρωμα σβήνουμε με ούζο. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε μια κ.σ. ντοματοπελτέ. Επίσης το κρεμμύδι χοντρκομμένο και μια σκελίδα σκόρδο, απλά κομμένη στη μέση, με την φλούδα της. Χοντροκόβουμε μια ντομάτα και την ρίχνουμε και αυτήν μέσα. Σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να βράσουν σε μετρια θερμοκρασία, για 15 λεπτά. Στη συνέχεια την σουρώνουμε, ρίχνουμε την σουρωμένη σάλτσα ξανά στο κατσαρολάκι και την αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα, για να δέσει.

 

Φτιάχνουμε τα μπιφτέκια γαρίδας:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις ψιλοκόβουμε. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις αναμιγνύουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, ψιλοκομμένο τζίντζερ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και στο μπλέντερ. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σχινόπρασο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ένα ασπράσι αβγού και σόγια σος. Αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε το μίγμα με ένα πηρούνι. Αν οι γαρίδες βγάλο

υν πολλά υγρά προσθέτουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη. Προαιρετικά, το βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο, να δέσουν οι γεύσεις. Στη συνέχεια πλάθουμε μπιφτεκάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τις τηγανίζουμε μέχρι να ασπρίσουν, όχι πάνω απο τρία λεπτά, γιατί μετά σκληραίνουν.

 

Φτιάχνουμε μαγιονέζα ντομάτας:

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες, αφαιρώντας τα σποράκια τους. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολα και τις περιχύνουμε με φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο σκόρδο και ελαιόλαδο, ζάχαρη και λίγο σκόρδο. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, για  1 ½ ώρα. Η πολύ ώρα ψησίματος γλυκαίνει και μαλακώνει πολύ τις ντομάτες.  Αφήνουμε την μισή ποσότητα στην άκρη για το σερβίρισμα. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τις υπόλοιπες και προσθέτουμε μαγιονέζα. Χτυπάμε καλά, ρίχνοντας σταδιακά ελαιόλαδο.

 

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τις πατάτες:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στον χοτρό τρίφτη τυριού. Τις αφήνουμε για αρκετή ώρα μέσα σε νερό, για να βγάλουν το άμυλο τους και να μην κολλάνε. Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και βυθίζουμε μέσα τις πατάτες. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολάκι αλατίζουμε και βάζουμε τριμμένο θυμάρι (αντί για ρίγανη). Και  μαριναρουμε της καρδιες απο μαρουλι μαζι με ελαιολαδο αλατι και πιπέρι.

 

Συνθέτουμε το μπέργκερ:

Zεσταίνουμε τα ψωμάκια του μπέργκερ, σε αντικολλητικό τηγάνι ή τοστιέρα, για να «ζωντανέψουν». Απλώνουμε πάνω μαγιονέζα ντομάτας, και τοποθετούμε το μπιφτεκάκι. Βάζουμε επίσης μαρούλι, ψητή ντομάτα και πίκλες. Σκεπάζουμε το μπέργκερ και είναι έτοιμο.