ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 02/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Νίκο Μπούκη

Ημερομηνία Προβολής: 2/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ.
    παστό μπακαλιάρο
  • 25 γρ.
    μαργαρίνη με ελαιόλαδο Άλτις soft
  • 25 γρ.
    αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml
    φρέσκο γάλα
  • 1 ντομάτα
  • 1 κ.γ. πελτέ
    Pummaro
  • ½ ματσ. άνηθο
  • ½ ματσ. μαϊντανό
  • 2 φρέσκα
    κρεμμυδάκια
  • 6 φύλλα
    δυόσμου
  • 300 γρ. χόρτα
    εποχής
  • Ελαιόλαδο
    Άλτις
  • Αλάτι,
    πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν έχουμε αγοράσει φιλέτο παστού μπακαλιάρου τον ξαλμυρίζουμε για 1 μέρα αλλάζοντας νερό ανά 3-4 ώρες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο φιλέτο, αν θέλουμε.

Τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας, πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Αν χρειαστεί κόβουμε τις άκρες του φιλέτου που είναι πολύ λεπτές για να γίνουν
πιο ομοιόμορφα τα φιλέτα σε πάχος.

Κόβουμε τη
ντομάτα σε 4 κομμάτια, αφαιρούμε το εσωτερικό της με τα σπόρια και το κρατάμε
στην άκρη. Κόβουμε τη σάρκα της ντομάτας σε μικρά κομματάκια.
Καθαρίζουμε
τα κρεμμυδάκια και ψιλοκόβουμε μόνο το λευκό τους μέρος. Ψιλοκόβουμε
τον άνιθο και τον μαϊντανό.

Σε κατσαρολάκι
ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη με ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο από το
ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι για να σοταριστεί. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας να
πάει παντού και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ.

Μόλις δέσει
προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και μισή κουταλιά της σούπας πελτέ
ντομάτας, άνιθο ψιλοκομμένο, τα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, λίγο αλάτι και
ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε
ένα αντικολλητικό ταψάκι και τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, πιπερώνουμε
καλά και τα περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.

Προσθέτουμε
το εσωτερικό της ντομάτας ψιλοκομμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15
λεπτά στους 170 -190 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε
τα αρωματικά χόρτα: ζεσταίνουμε ελαιόλαδο με λίγο αλάτι σε βαθύ αντικολλητικό
τηγάνι.
Προσθέτουμε
τα κομματάκια μπακαλιάρου από τις άκρες του φιλέτου (αν τα κόψαμε), το υπόλοιπο φρέσκο κρεμμύδι
ψιλοκομμένο και στη συνέχεια τα χόρτα πλυμμένα και καθαρισμένα. Τα σοτάρουμε όλα μαζί.
Μπορούμε να επιλέξουμε καυκαλήθρες, μυρώνια, ρόκα, σέσκουλα, σπανάκι, ζωχούς ή
άλλα χόρτα, που μας αρέσουν.

Ανακατεύουμε
τα χόρτα για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν, αλλά  να μην χάσουν το
έντονο πράσινο χρώμα τους.

Σερβίρουμε
σε μεγάλο πιάτο στρώνοντας πρώτα τα χόρτα και από πάνω τον μπακαλιάρο με τη
μπεσαμέλ περιχύνοντας με λίγες σταγόνες αγουρέλαιο.