ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/06/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Φανή Γιαβανίτσα

Ημερομηνία προβολής 12/06/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. λαζάνια πλατιά
  • 2 πιπεριές κίτρινες 
  • 2 πιπεριές κόκκινες 
  • 2 πιπεριές πορτοκαλί 
  • 4 κολοκυθάκια 
  • 3 μελιτζάνες μεγάλες
  • 2 καρότα
  • 200 γρ. αρακά
  • 200 γρ. μανιτάρια 
  • 2 κ.σ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ½ ματσ. άνηθο
  • ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • 150 γρ. τυρί κίτρινο (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι – πιπέρι 

Για τη μπεσαμέλ πατάτας:

  • 1 κ. πατάτες
  • 125 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 15λεπτά.Τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την προσθέτουμε στις πατάτες για να φτιάξουμε ένα ομοιογενή πουρέ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε ροδέλες και τον αρακά. Στη συνέχεια ρίχνουμε 2 κ.σ. κονκασέ και 3 κ.σ. νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 5 λεπτά σκεπασμένο. Προς το τέλος προσθέτουμε άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια σε ροδέλες, τα αλατίζουμε, τα λαδώνουμε και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Αλείφουμε με μαργαρίνη το σκεύος που θα ψήσουμε το παστίτσιο. Βάζουμε μια στρώση λαζάνια τα οποία έχουμε ζεματίσει. Στη συνέχεια στρώνουμε τον αρακά, από πάνω μια στρώση λαζάνια, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί αν θέλουμε και από πάνω βάζουμε μια στρώση ψητά λαχανικά. Τέλος στρώνουμε ξανά λαζάνια, πασπαλίζουμε με τυρί, βάζουμε ψητά λαχανικά ή / και αρακά. Κάνουμε μια τελευταία στρώση από λαζάνια και απλώνουμε τον πουρέ πατάτας. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί, φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 40 λεπτά.