ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΡΥΖΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Αύρα Πανουσοπούλου

Ημερομηνία Προβολής: 01/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχάρι
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 ποτ. λευκό κρασί
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 150 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • Μαύρο πιπέρι
  • Πράσινο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 βαζάκι λαχανικά με γραβιέρα σε σάλτσα με πετιμέζι

Για το ρύζι:

  • 2 ποτήρια ρύζι parboiled
  • 4 ποτήρια νερό ζεστό
  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 ζωμό λαχανικών Knorr

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κρέας, αφαιρούμε τυχόν ιστό και το κόβουμε σε μερίδες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος να σοταριστούν σε δυνατή φωτιά και τα γυρνάμε -προσεκτικά να μην τα τρυπήσουμε, να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές. Ρίχνουμε και τα χοντροκομμένα κρεμμύδια να πάρουν κι αυτά λίγο χρώμα και τα σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα πιπέρια, το σκόρδο και την δάφνη. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μιάμιση ώρα χωρίς να ανοίγουμε συχνά το καπάκι για να μην χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Αν χρειαστεί όμως, προσθέτουμε ζεστό νερό. Προς το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι. Όταν μαλακώσει αρκετά το κρέας προσθέτουμε και το περιεχόμενο του βάζου (τα λαχανικά με γραβιέρα σε σάλτσα με πετιμέζι) στραγγισμένο και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ωραία πηχτή σάλτσα.

Για το ρύζι:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη – προσθέτουμε ένα ποτήρι ρύζι και το ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά να αλλάξει το χρώμα του, να χρυσίσει. Μετά προσθέτουμε και το άλλο ποτήρι ρύζι, το ανακατεύουμε κι αυτό να σοταριστεί και να πάρει κι αυτό χρώμα και προσθέτουμε το ζεστό νερό, το αλάτι, το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε για μια και μοναδική φορά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά μέχρι να αρχίσει να κάνει τρυπούλες από πάνω. Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά. 

Σερβίρουμε το ρύζι με το μοσχαράκι και τα ψητά λαχανικά.