ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/04/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Μαρήλια Πιπέρογλου
Ημερομηνία Προβολής: 18/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για 4 μερίδες
- 1 κιλό μύδια με κέλυφος
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 σκελ. σκόρδο
- 1 κλων. λεμονοθύμαρο
- 3 φύλλα δάφνης
- ½ καρότο
- ½ κόκκινη πιπεριά
- ½ φινόκιο
- ½ σφην. ούζο
- ¼ φλ. κρεμ φρες
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα μύδια εξωτερικά με άφθονο κρύο νερό και μια βούρτσα και αφαιρούμε τα γένια.
Τα τοποθετούμε σε μπολ με κρύο νερό, τα αναδεύουμε, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές μέχρι να τελικά να μένει το νερό καθαρό.
Τα αφήνουμε σε κρύο καθαρό νερό για 15 λεπτά.
Πλένουμε τη μαραθόριζα και την κόβουμε σε πολύ λεπτές φετούλες.
Πλένουμε και κόβουμε την πιπεριά σε λεπτές φετούλες και το καρότο σε μικρά στικάκια.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα λεπτοκομμένα μας λαχανικά. Ανακατεύουμε να μαραθούν ελαφρά και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 7-8 λεπτά και τα διατηρούμε ζεστά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο λιωμένο και το κλωνάρι του θυμαριού.
Αφήνουμε 1-2 λεπτά να αρωματιστεί το λάδι και ρίχνουμε μέσα τα μύδια, ανακατεύουμε να πάνε παντού τα αρώματα, προσθέτουμε το ούζο και σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να αρχίσουν να ανοίγουν τα μύδια.
Μόλις δούμε ότι έχουν ανοίξει όλα τα κατεβάζουμε αμέσως από την υφή τους. Προσοχή! Αν κάποιο μύδι δεν ανοίξει το πετάμε γιατί θα είναι χαλασμένο.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μύδια την κρεμ φρες και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει και να τυλίξει όλα τα μύδια.
Ψιλοκόβουμε πάρα πολύ καλά τον μαϊντανό και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σε βαθύ πιάτο στρώνουμε από κάτω τα σοταρισμένα λαχανικά και από πάνω τοποθετούμε τα μύδια με μπόλικη σάλτσα από την κατσαρόλα τους.