ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΕΥΚΟ ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Νίκο Τριβουλίδη

Ημερομηνία Προβολής: 22/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. φιλέ αμυγδάλου 
  • 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο 
  • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί 
  • 80 γρ. ξανθή σταφίδα
  • 1 ζωμό κότας KNORR «Σπιτικός»
  • 2 σκελ. σκόρδο 
  • 2 αβγά
  • 1 σφην. ξύδι 
  • 100 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • ½ κ.γ. αλάτι 
  • Λευκό πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν σε ένα μπολ με νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Διαλύουμε το ζωμό κότας σε δυό ποτήρια ζεστό νερό.

Αφαιρούμε την κόρα από τις φέτες ψωμιού και τις μουλιάζουμε σε ένα μπολ με νερό για 2-3 λεπτά.

Στίβουμε τη μουλιασμένη ψίχα ψωμιού και τη βάζουμε σε μεγάλο και δυνατό μπλέντερ.

Προσθέτουμε τα μισά αμύγδαλα, τις μισές μουλιασμένες σταφίδες, τα μισά σκόρδα και το μισό ξύδι, αλάτι, λευκό πιπέρι, ελαιόλαδο και το μισό ζωμό κότας και χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.

Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα μισά υλικά (αμύγδαλα, σταφίδες, ξύδι, ζωμό, ελαιόλαδο).

Χτυπάμε και πάλι για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει η σούπα βελουτέ με μια λεία παχύρευστη υφή.

Η παραδοσιακή σούπα περιέχει και ωμά αβγά οπότε αν επιλέξουμε να βάλουμε ωμά καλύτερα να προτιμήσουμε βιολογικά.

Βάζουμε δύο αβγά στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά και να δέσουν την υφή της σούπας. Αν μας βγει πολύ σφιχτή αραιώνουμε με λίγο ακόμα ζωμό κότας.

Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες ώστε να βγουν τα αρώματά της.

Σερβίρουμε σε βαθύ ποτήρι βάζοντας αν θέλουμε και ένα παγάκι μέσα για να διατηρηθεί δροσερή όσο τρώμε. Πασπαλίζουμε με λίγο καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου και σερβίρουμε.