ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/11/2010
Βαθμός δυσκολίας:
από τον σεφ Ανδρέα Λαγό
Ένα φθινοπωρινό γκρατέν με κολοκύθα και λαζάνια που λιώνει στο στόμα παρέα με τυριά και σπανάκι
Ημερομηνία Προβολής: 04/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 κρεμμύδι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 800 γρ. κόκκινη κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
- 300 γρ. σπανάκι φρέσκο
- 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
- ¼ κ.γ. κανέλλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 200 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
- 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 5 κ.σ. παρμεζάνα
- 9 φύλλα λαζάνια
- 2 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει, ρίχνουμε τα φύλλα από το σπανάκι και αφήνουμε να μαραθούν, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη κανέλλα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το γάλα ή τη κρέμα γάλακτος και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό. Το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το κατσικίσιο τυρί.
Σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε για 3 λεπτά τα λαζάνια, τα σουρώνουμε και τα λαδώνουμε ελαφρώς για να μην κολλήσουν. Απλώνουμε τρία λαζάνια στον πάτο ενός αντικολλητικού ή πυρίμαχου σκεύους και προσθέτουμε μια στρώση από το μείγμα της κολοκύθας από πάνω. Προσθέτουμε άλλη μία στρώση από λαζάνια, μείγμα κολοκύθας και καλύπτουμε με τα τρία τελευταία φύλλα από λαζάνια. Μην σας απασχολεί που γύρω γύρω από τα λαζάνια και τη γέμιση το σκεύος έχει ένα κενό: στο ψήσιμο η γέμιση θα λιώσει και θα γεμίσει τα κενά. Θρυμματίζουμε τις μπάλες της μοτσαρέλας πάνω στη τελευταία στρώση από τα λαζάνια και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά και άλλα 5 λεπτά στο γκριλ μέχρι τα τυριά να ροδίσουν.