ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΨΗΤΟ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/11/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Σάκη Τζανέτo


Ημερομηνία προβολής 14/11/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 4 μερίδες κοτόπουλο 
  • 1 κλων. θυμάρι 
  • 1 κλων. εστραγκόν 
  • Αλάτι – πιπέρι 

Για τους ντολμάδες:

  • 1 λάχανο 
  • 50 γρ. μανιτάρια πλευρώτους 
  • 50 γρ. μπέικον 
  • 1 μήλο πράσινο 
  • 50 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • 20 γρ. ζάχαρη 
  • Αλάτι – πιπέρι

Για την κρούστα:

  • 1 κ. αλεύρι
  • 200 γρ. αλάτι χοντρό 
  • Νερό 

Για τη σάλτσα:

  • 1 σάλτσα για ψητό Knorr Σπιτικός
  • Μανιτάρια (από τη γέμιση για τους λαχανοντολμάδες)
  • 1 φλ. βραστό νερό
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε μια ζύμη με το αλεύρι, το αλάτι και περίπου 50 ml νερό. Ανοίγουμε τη ζύμη σε οκτώ φύλλα με τα οποία θα τυλίξουμε τα κοτόπουλα. Μαρινάρουμε με πιπέρι, θυμάρι και εστραγκόν το κοτόπουλο με τη πέτσα και το κόκκαλο, αν δεν έχουμε φρέσκο εστραγκόν χρησιμοποιούμε περίπου 1 – 2 κ.σ. ξερό εστραγκόν. Το τοποθετούμε πάνω στο ένα φύλλο, βρέχουμε το δεύτερο φύλλο με λίγο νερό για να κολλήσει καλά με το φύλλο από κάτω. Επαναλαμβάνουμε για κάθε κομμάτι κοτόπουλου. Τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Μόλις ψηθεί, με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε γύρω – γύρω το κοτόπουλο και σηκώνουμε το καπάκι. Βγάζουμε από μέσα το κοτόπουλο, αφαιρούμε τη πέτσα και το κόκαλο και το κόβουμε σε κομμάτια.
Ζεματίζουμε το λάχανο σε βραστό νερό. Κρατάμε το εσωτερικό του λάχανου και το ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε το μπέικον, τα μανιτάρια και το μήλο σε κύβους και κρατάμε λίγα μανιτάρια για τη σάλτσα. Σοτάρουμε το μπέικον, το λάχανο, το μήλο. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6 – 7 λεπτά έως να μαλακώσουν. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει 1 – 2 λεπτά και γεμίζουμε τα βρασμένα φύλλα του λάχανου. Τα σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι μέχρι να ροδίσουν.
Στο ίδιο τηγάνι που σοτάραμε τη γέμιση, σοτάρουμε τα μανιτάρια που κρατήσαμε, ρίχνουμε τη σάλτσα για ψητό και 1 φλ. βραστό νερό. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 1 – 2 λεπτά.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με τους λαχανοντολμάδες και περιχύνουμε τη σάλτσα στο κοτόπουλο.