ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑΧΝΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Τασούλα Κουφοπούλου

Ημερομηνία Προβολής: 7/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μπούτια κοτόπουλου 
  • 1 κιλό κρεμμύδια 
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι με 8 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 2 κ.σ. κέτσαπ με 50% λιγότερη ζάχαρη Hellmann’s
  • 500 γρ. σπιτική ντομάτα Pummaro
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 φλ. κρασί λευκό
  • 1 ζωμό κότας Knorr «Σπιτικός»
  • ½ φλ. αμύγδαλα 
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σωτάρουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο και το αφήνουμε να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί για να σβήσουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κέτσαπ και τη σπιτική  ντομάτα, μπόλικο μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει τα γαρύφαλλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μισό ποτήρι νερό, 

Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, τα ανακατεύουμε με 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό για να χυλώσει τη σάλτσα.

Καπακώνουμε την κατσαρόλα και και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 25-30 λεπτά.

Σε ένα άλλο σκεύος ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φετούλες και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες με λίγο αλάτι για να μαραθούν και να γυαλίσουν. 

Προσθέτουμε στα κρεμμύδια τον ζωμό κότας και ανακατεύουμε για να διαλυθεί ανάμεσα στα κρεμμύδια, προσθέτουμε και τα δαφνόφυλλα και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλο ταψί, τα στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλο, περιχύνοντας με όλη τη σάλτσα που περιέχει η κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ώσπου να ροδίσει και να μείνει ωραία χυλωμένο για 30 περίπου λεπτά.

Σερβίρουμε με φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.