ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΑΚΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 19/12/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό την Ιωάννα Σταμούλου
ΥΛΙΚΑ
Για 60 κομμάτια
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 σφην. λικέρ μαστίχας
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 βανιλίνες
  • 200 γρ. αμύγδαλα 
Για την επικάλυψη:
  • 50 ml ανθόνερο
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 10 λεπτά. 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. 
Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο λικέρ μαστίχας και την προσθέτουμε μαζί με τις βανιλίνες. Συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
Σταμάταμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σιγά σιγά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε ολόκληρα τα ψημένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη, να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα. 
Απλώνουμε χαρτί ψησίματος σε δύο επίπεδα ταψιά.
Έπειτα πλάθουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε μικρά κουραμπιεδάκια, με ένα ποτήρι ή με ένα κουπ-πατ. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους στα ταψιά. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160-165 βαθμούς, για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και να μη ροδίσουν πολύ. 
Αφού ψηθούν οι κουραμπιέδες, τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Δεν τους μετακινούμε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς, γιατί θα διαλυθούν. 
Στη συνέχεια, βάζουμε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζουμε, ελαφρώς, τους κουραμπιέδες. 
Κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψί, ώστε να σκεπαστεί. Μεταφέρουμε πάνω στη ζάχαρη άχνη τους κουραμπιέδες, τον ένα δίπλα στον άλλο, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζουμε από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Καλύπτουμε τους κουραμπιέδες με τη ζάχαρη άχνη. 
Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα κάνοντας στρώσεις και πασπαλίζουμε με επιπλέον ζάχαρη άχνη μία μία τις στρώσεις.