ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 03/12/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό την Φεϋρούζ- Ελένη Κιλτσικσή
Ημέρα προβολής 03/12/14. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
Για τον χυλό:
- ¼ φλ. σιμιγδάλι
- ¼ φλ. αλεύρι
- 1 φλ. γάλα
- 1 φλ. νερό
- 7 γρ. μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
Για τη γέμιση:
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 100 γρ. καρύδια
- Ασπράδι από 1 αβγό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. κανέλλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 4 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- Κρέμα βαλσαμικού με σύκο Kalamata Papadimitriou (για το σερβίρισμα)
Για το σιρόπι:
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 1 φέτα λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τον χυλό:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό (χλιαρό), τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το ψιλό σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε μισή ώρα τη ζύμη να φουσκώσει. Αν σφίξει πολύ ο χυλός αραιώνουμε με λίγο νερό.
Λιώνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο. Προσθέτουμε στο τηγάνι μεγάλες κουταλιές από το χυλό και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά μόνο από τη μία πλευρά.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, τη φέτα λεμόνι και το ξυλάκι κανέλλας. Τα βράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση:
Καβουρδίζουμε τα φιστίκια και τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Εναλλακτικά, βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψί με λαδόκολλα, και τους ψήνουμε στους 160 βαθμούς, για 8-10 λεπτά.
Έπειτα τρίβουμε τα καβουρδισμένα φιστίκια και καρύδια στο μούλτι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ασπράδι, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, απλώνουμε τη γέμιση με τους ξηρούς καρπούς στη μέση της ζύμης.
Κλείνουμε τα ταρτάκια, σαν μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες, και τα βάζουμε σε ένα ταψί βουτυρωμένο.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ψήνουμε για 5-10 λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Αφού ψηθούν σιροπιάζουμε τα ταρτάκια και γαρνίρουμε με κρέμα βαλσαμικού με σύκο.