ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΤΥΛΙΧΤΗ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/12/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Pastry Chef Θανάση Τσαγκλιώτη
ΥΛΙΚΑ
Για ταψί 28 εκ.
  • 7 φύλλα κρούστας ΚΑΝΑΚΙ
  • 375 γρ. αβγά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. βανιλίνη
  • 125 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 375 γρ. καρύδια 
  • 1 γρ. κανέλλα
  • 20 γρ. κακάο
  • 1 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • Βούτυρο Lurpak (για επάλειψη)
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμόνι
Για το σιρόπι: 
  • 300 γρ. νερό
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. γλυκόζη
  • Φλούδα από ½ λεμόνι 
  • Ξύλο κανέλλας
EKTEΛΕΣΗ
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. 
Τρίβουμε στο μούλτι τα καρύδια. 
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, στην τρίτη ταχύτητα, τα αβγά και τη ζάχαρη για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. 
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί. 
Απλώνουμε 7 φύλλα κρούστας και τα αλείφουμε με βούτυρο. 
Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, το κακάο, τη φρυγανιά, το γαρύφαλλο, την κανέλλα, τη βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. 
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο αβγό, ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε τη γέμιση στο ταψί πάνω από τα φύλλα. 
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας γύρω από το ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 40 λεπτά. Αφού ψηθεί, αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και τη σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό.
 
Για το σιρόπι:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλλας. Όταν πάρει μία βράση, το αφήνουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει σιρόπι.