ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/11/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Στέλιο Παρλιάρο
Ημέρα προβολής 27/11/14. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
- 180 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. Arla κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα
- 120 γρ. γλυκόζη
- 80 γρ. βούτυρο Lurpak
- 3-4 γρ. αλάτι χονδρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα ρίχνουμε σταδιακά και την υπόλοιπη. Ανακατεύουμε μέχρι πάρει όλη σκούρο χρώμα και να γίνει καραμέλα.
Προσθέτουμε στην καραμέλα την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη σταδιακά και ανακατεύουμε. (Προσοχή να μην ξεχειλίσει κατά τη διάρκεια του βρασμού). Βράζουμε το μείγμα για 2-3 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει και όταν η θερμοκρασία του μείγματος πέσει κάτω από τους 40-35 βαθμούς, ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Έπειτα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει πριν την βάλουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
**Χρησιμοποιείται ως άλειμμα στο ψωμί, ως επικάλυψη σε κέικ, ως butterscotch σε παγωτά, μους, κρέμες, κ.λπ.