ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/11/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό


Ημερομηνία προβολής 01/11/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο 
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1/3 ποτ. λευκό κρασί
  • 1 ½ κ. σ. λεμονοθύμαρο
  • 10 -12 κανελόνια
  • 150 γρ. ανθότυρο
  • 150 γρ. πεκορίνο
  • Αλάτι – πιπέρι

Για την κρέμα:

  • 100 γρ. ξινόγαλο ή γάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

Για το αρωματικό ελαιόλαδο:

  • 100 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
  • Αλάτι – πιπέρι
  • ½ κ.σ. θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αν επιλέξουμε πορτομπέλο μανιτάρια θα πρέπει να προσέξουμε το κάτω μέρος του μανιταριού να είναι καφέ και όχι μαύρο. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και λιώνουμε το σκόρδο. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος ρίχνουμε το λεμονοθύμαρο, αλάτι – πιπέρι, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα εντελώς.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κανελόνια και τα σκεπάζουμε για 5 λεπτά με μπόλικο βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε με κρύο νερό και τα κόβουμε στη μέση. Βάζουμε τα κανελόνια όρθια σε πυρίμαχο σκεύος (τύπου σουφλέ) αφού το έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς. Ανακατεύουμε τα μανιτάρια με ανθότυρο και τα 2/3 από το πεκορίνο, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κορνέ και γεμίζουμε τα κανελόνια. Προσέχουμε να μη γεμίσουμε τα κανελόνια μέχρι πάνω, περίπου 4/5 του ζυμαρικού για να αφήσουμε χώρο για την κρέμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το γιαούρτι, 2 κ.σ. τυρί, το ξύσμα και το αυγό, περιχύνουμε τη κρέμα στο ενδιάμεσο των ζυμαρικών και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και με λίγο λεμονοθύμαρο. Ψήνουμε για 15 -20 λεπτά.
Περιχύνουμε με αρωματικό λάδι και σερβίρουμε με μισή χούφτα σαλατικά ανάμεικτα.

Για να φτιάξουμε το αρωματικό ελαιόλαδο, σε ένα μπλέντερ ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια με το ελαιόλαδο, το θυμάρι και αλάτι πιπέρι. Βάζουμε το αρωματικό λάδι σε ένα μικρό μπουκάλι ή βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο. Αφήνουμε το λάδι για 4 μέρες τουλάχιστον στο ψυγείο για να έχουμε περισσότερα αρώματα από τα μανιτάρια.