ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/04/2011

Βαθμός δυσκολίας:


Από τον Chef Κίμωνα Λιάκη

Ημερομηνία Προβολής: 07/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. καλαμαράκι ολόκληρο καθαρισμένο
  • 50 γρ. ρύζι κίτρινο Αμερικής
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 ματσ. δυόσμο φρέσκο
  • ½ ματσ.  μαιντανό φρέσκο
  • 6 κ.σ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • 500ml ζωμό λαχανικών Knorr Σπιτικός
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Οδοντογλυφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους. Χρησιμοποιούμε μικρά καλαμαράκια, γιατί είναι πιο μαλακά και πιο νόστιμα. Φτιάχνουμε την γέμιση: ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια σε δυνατή φωτιά. Τα αφήνουμε αρκετή ώρα, να σοταριστούν καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε ψιλοκομμένο φρέσκο και ξερό κρεμμύδι. Ρίχνουμε και τρεις κ.σ. ντομάτα κονκασέ, χωρίς πολλά υγρά όμως, γιατί και τα καλαμάρια έχουν βγάλει ήδη υγρά στο τηγάνι. Προσθέτουμε και το ρύζι, το γυρνάμε 2-3 φορές στην κατσαρόλα και σβήνουμε με λευκό κρασί. Ρίχνουμε και 250 ml ζωμό λαχανικών. Περιμένουμε να δέσει η γέμιση και την κατεβάζουμε από την φωτιά. Όταν κρυώσει λίγο ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια γεμίζουμε τα μικρά καλαμαράκια, με ένα κουτάλι του γλυκού. Δεν φουσκώνουμε το κάθε καλαμαράκι με γέμιση, το αφήνουμε χαλαρό, γιατί στη συνέχεια θα φουσκώσει το ρύζι. Κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε όλα σε ένα πυρέξ και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό (250 ml). Ρίχνουμε άλλες 3 κ.σ. ντομάτα κονκασέ και ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, βάζοντας ελάχιστο αλάτι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, χωρίς να τα σκεπάσουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλα καλαμάρια, σκεπάζουμε το ταψί στο ψήσιμο, για να μαλακώσουν. Τρώγονται ζεστα ή κρύα και σερβίρονται και ως finger food.