ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Γιάννη Μπαξεβάνη

Ημερομηνία Προβολής: 9/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 3 καλαμάρια
  • 2 κρεμμύδια
  • 100 γρ. ρύζι βρασμένο
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • 1 κλων. λεμονοθύμαρο
  • Φρέσκια λουίζα
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Ελαιόλαδο Άλτις

Για τη σάλτσα:

  • 100 γρ. σπανάκι
  • 1 ματσ. ξινήθρα
  • 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα καλαμάρια. Κόβουμε το κρεμύδι σε λεπτές φετούλες. 

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρυμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να ροδίσει. 

Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Γενικά θέλουμε περισσότερο κρεμμύδι σε σχέση με το ρύζι.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τη λουίζα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε και μερικά φυλλαράκια λεμονοθύμαρο και στη συνέχεια βάζουμε τη γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 

Αδειάζουμε το μείγμα σε μπλέντερ και αλέθουμε. Δοκιμάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας.

Με ένα κουταλάκι παίρνουμε μείγμα και γεμίζουμε προσεκτικά το καλαμάρι μέχρι πάνω.

Στερεώνουμε την άκρη του με μια οδοντογλυφία για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Αλείφουμε τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στη σχάρα, σε σχαροτήγανο ή σε καυτό γκριλ για περίπου 4-5 λεπτά σε κάθε πλευρά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα από ξυνήθρα. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε το σπανάκι για περίπου 30 δευτερόλεπτα, το βγάζουμε και το βουτάμε κατευθείαν σε πολύ παγωμένο νερό, ακόμα και με παγάκια, για να σταματήσουμε τον βρασμό.

Σουρώνουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με την ξυνήθρα. Εναλλακτικά αντί για ξυνήθρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάπαθα ή μυρώνια. Συμπληρώνουμε στο μπλέντερ λίγο από το νερό στο οποίο μπλανσάραμε το σπανάκι, που θα το βοηθήσει να αλέσει το σπανάκι και να μας δώσει μια ωραία πράσινη σάλτσα. 

Σε μπολάκι αραιώνουμε το γιαούρτι με 1-2 κουταλιές της σούπας νερό, για να μας δώσει μια ρευστή σαλτσούλα. 

Μόλις ψηθούν τα καλαμάια τα κατεβάζουμε από τη σχάρα και το χαράζουμε επιφανειακά.

Στήνουμε το πιάτο βάζοντας στο κέντρο του λίγη σος γιαουρτιού, περιμετρικά λίγη από την πράσινη σος σπανακιού και από πάνω τοποθετούμε τα καλαμάρια μας. Περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγη ξυνήθρα και σερβίρουμε.