ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ & ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Γιάννη Στανίτσα


Ημερομηνία Προβολής: 01/03/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 5 παντζάρια
  • 200 γρ. καλαμάρια φρέσκα μικρά
  • 100 ml ούζο Μυτιλήνης
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml. ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κλαράκι φρέσκο βασιλικό
  • 1 κλαράκι φρέσκο δυόσμο
  • 2 κλαράκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 κλαδάκι μαϊντανό
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι &πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τα παντζάρια: πλένουμε και στεγνώνουμε τα παντζάρια, αφαιρούμε τα φύλλα και τα αναμιγνύουμε (έτσι όπως είναι με την φλούδα τους) με ζάχαρη, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και μπόλικο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε επίσης 10 γρ. λευκό ξίδι. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε μια αυτοσχέδια γάστρα, ένα φάκελο από αλουμινόχαρτο: κόβουμε 2 φύλλα ισομεγέθη σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Αλείφουμε με αβγό τις τρεις από τις τέσσερις άκρες κάθε κομματιού –εκτός από τη μία μικρή. Βάζουμε τα δύο κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο. Το αβγό βοηθάει να κολλήσει καλά ο φάκελος μας. Βάζουμε τους βολβούς από τα παντζάρια στη μέση του αλουμινόχαρτου και διπλώνουμε τις άκρες, για να φτιάξουμε ένα φάκελο. Χρησιμοποιούμε δύο κομμάτια για να έχει το αλουμινόχαρτο περισσότερη αντοχή. Ψήνουμε στο φούρνο, στους 150ο C, για 2 ώρες. Όσο περισσότερο ψήνεται το παντζάρι σε χαμηλή θερμοκρασία, τόσο μαλακώνει, χωρίς να χάσει τα ζουμιά του.  Όταν βγουν από τον φούρνο, αφαιρούμε την φλούδα τους και τα κόβουμε σε κύβους. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, μαζί με το ζουμάκι που έχουν βγάλει από το ψήσιμο και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τα καλαμαράκια: καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα μαρινάρουμε με το ούζο, το λιγότερο τρεις ώρες. Στη συνέχεια τα ετοιμάζουμε για τηγάνι. Τα πανάρουμε με κορν φλάουρ, για να γίνουν φουσκωτά. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν κάψει καλά ρίχνουμε τα καλαμαράκια. Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα -πρέπει να είναι αραιά μέσα στο τηγάνι για να γίνουν τραγανά. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε: πλένουμε τα φρέσκα μυρωδικά, τα κόβουμε σε μικρές φουντίτσες με το χέρι και φτιάχνουμε ένα όμορφο μπουκέτο. Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με τα γλυκά πατζάρια και ψιλοκομμένα μυρωδικά.