ΣΥΝΤΑΓΕΣ

GREEN EGGS & HAM (ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΒΓΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ)

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 02/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Κώστα Τσίγκα

Μια συνταγή εμπνευσμένη απο το γνωστό παραμύθι του Dr. Seuss (Green eggs and ham) !


Ημερομηνία Προβολής: 02/03/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

 

ΥΛΙΚΑ

Για τα αβγά ποσέ:

  • 2 μεγάλα αβγά από το ψυγείο
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • Αλάτι & πιπέρι

Για την σάλτσα πέστο:

  • ½ ματσ. βασιλικό
  • ¼ ματσ. δυόσμο
  • ¼ ματσ.μαϊντανό
  • ¼ φλ. καρυδόψιχα
  • ¼ κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Ελαιόλαδο Άλτις

Για το σερβίρισμα:

  • 4 φέτες ψωμιού (ή χωριάτικες φρυγανιές)
  • 2 φέτες ζαμπόν καπνιστό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε τη σάλτσα πέστο: ρίχνουμε σε ένα μούλτι τον βασιλικό, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.  Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, το τριμμένο τυρί και το σκόρδο. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Στην συνέχεια ποσάρουμε τα αβγά: τα σπάμε πρώτα ένα ένα σε μικρό μπολ, για να δούμε αν είναι κάποιο χαλασμένο. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε ένα σφηνάκι ξίδι. Όταν αρχίσει να κάνει το νερό τις πρώτες φουσκάλες, ρίχνουμε προσεκτικά ένα-ένα τα αβγά, χωρίς να τα χτυπήσουμε.  Περιμένουμε μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Ένα άλλο κόλπο για να πετύχει σίγουρα το ποσάρισμα είναι το εξής: απλώνουμε σε ένα μικρό μπολάκι μεμβράνη και ρίχνουμε μέσα το αβγό -δένουμε τη μεμβράνη σφιχτά σαν πουγκί και τη ρίχνουμε μέσα στο ζεστό νερό. Έτσι αποκτούν πιο ωραίο σχήμα και ποσάρονται με σίγουρη επιτυχία. Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε τις φέτες ζαμπόν ολόκληρες και φρυγανίζουμε το ψωμί. Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού το τσιγαρισμένο ζαμπόν και πάνω από κάθε φέτα ένα αβγό. Aλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με τη σάλτσα πέστο και σερβίρουμε!