ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ

Aπό την Τασούλα Κουφοπούλου

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/12/2015

Βαθμός δυσκολίας:

YΛΙΚΑ
1 ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ (2 ΚΙΛΑ)
ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
1-2 ΦΕΤΕΣ ΨΩΜΙΟΥ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
250 ΓΡ. ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ
250 ΓΡ. ΚΙΜΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ & ΧΟΙΡΙΝΟ
1 Κ.Σ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK SOFT
5 ΣΥΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ
8 ΚΑΣΤΑΝΑ
100 ΓΡ. ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΞΑΝΘΕΣ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
4 ΜΕΤΡΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
5 ΣΥΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ
8 ΚΑΣΤΑΝΑ
100 ΓΡ. ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΞΑΝΘΕΣ
1 ΦΛ. ΧΥΜΟ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
2 ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ
1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΛΑΣ
10 ΚΟΚΚΟΥΣ ΜΠΑΧΑΡΙ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε εσωτερικά και εξωτερικά με μουστάρδα και το βάζουμε σε μία γάστρα.

Για τη γέμιση:
Σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο, σε δυνατή φωτιά, τα συκωτάκια πουλιών. Προσθέτουμε τον χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά και συνεχίζουμε να σωτάρουμε. Έπειτα βάζουμε τα αποξηραμένα σύκα, τις σταφίδες, τα κάστανα, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Για τη σάλτσα:
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε ένα καυτό τηγάνι. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αποξηραμένα σύκα και τα κάστανα. Έπειτα βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το ξύλο κανέλλας, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας στη γάστρα και προσθέτουμε λίγο νερό.
Γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου με τη γέμιση και το κλείνουμε με τις φέτες ψωμιού. Ρίχνουμε τη γέμιση που περισσεύει μέσα στη γάστρα μαζί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε τη γάστρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250 βαθμούς, για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες και 15 περίπου λεπτά (ψήνουμε μια ώρα και ένα τέταρτο, ανά κιλό κοτόπουλου).
Στο τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να ροδίσει το κοτόπουλο στο φούρνο.