ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/04/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Nomad Chef Ανδρέα Λαγό
Ημέρα προβολής 14/04/2014
ΥΛΙΚΑ
Για 8 άτομα
Για το τσουρέκι:
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 100 γρ. γάλα
- 500 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 αβγό
- 1κ.γ υγρή βανίλια
- ½ κ.γ μαχλέπι τριμμένο
- 1 γρ. κρόκο κοζάνης
Για τη γέμιση:
- 180 γρ. αμυγδαλόπαστα
Για το μείγμα ξηρών καρπών:
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 100 γρ. άσπρα αμύγδαλα
- 150 γρ. νερό
- 50 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
- 50 γρ. μέλι
- Αλάτι
Για το ψήσιμο:
- 1αβγό
- 1κ.γ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το τσουρέκι:
Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 γρ. γάλα από το γάλα και τη βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, το μαχλέπι, την υγρή βανίλια, τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη με βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το αβγό, το αλεύρι και το αλάτι.
Χτυπάμε 3-4 λεπτά, σε χαμηλή ταχύτητα και για 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική και λεία ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, την γυρίζουμε για να αλειφθεί με ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Αφήνουμε το μπολ με τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Στη συνέχεια λαδώνουμε τα χέρια και τη χωρίζουμε σε 30 κομμάτια.
Κόβουμε και την αμυγδαλόπαστα σε 30 κομματια.
Για το μείγμα ξηρών καρπών:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τα αμύγδαλα, προσθέτουμε τα φιστίκια, το μέλι, τη μαργαρινη με βούτυρο και βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο 1/4 .
Βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Πλάθουμε τα κομμάτια της ζύμης. Πιέζουμε ένα μπαλάκι ζύμης να κάνει
λακκούβα και βάζουμε ένα κομμάτι αμυγδαλόπαστα στο κέντρο.
Κλείνουμε και
το πλάθουμε πάλι σε στρογγυλό μπαλάκι.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με
την υπόλοιπη ζύμη.
Αλείφουμε μια φόρμα, με την τρύπα στη μέση, με μαργαρίνη με βούτυρο.
Τοποθετούμε τα γεμιστά μπαλάκια ζύμης στη φόρμα και πασπαλίζουμε ενδιάμεσα με το μείγμα των ξηρών καρπών.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ένα αβγό διαλυμένο με νερό και αφήνουμε τη ζύμη περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο, να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 10 λεπτά λεπτά και στη συνέχεια στους 180 βαθμούς, για άλλα 30-35 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για να το σερβίρουμε.