ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΦΡΟΥΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από την διατροφολόγο Έλενη Παραβάντη


Ημερομηνία προβολής 27/01/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 125 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • 75 γρ. ανθότυρο
  • 50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 μήλο
  • 6 φύλλα κρούστας
  • ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά ολικής αλέσεως
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • Μαργαρίνη Βιτάμ
  • 2 φακ. μαύρο τσάι Lipton Exclusive Earl Grey



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Πλένουμε καλά το μήλο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια (το καλοκαίρι η ίδια συνταγή γίνεται πολύ ωραία με κεράσια).
Ετοιμάζουμε την κρέμα ανακατεύοντας το τυρί κρέμα και το ανθότυρο και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι για να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα κομματάκια του μήλου και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.

Λιώνουμε λίγη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι.

Ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη και ½ κουταλιά γλυκού κανέλα.

Στρώνουμε στον πάγκο δύο φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και τα κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών. Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε λωρίδας με λίγη λιωμένη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το μείγμα φρυγανιάς-ζάχαρης-κανέλας.

Βάζουμε στην άκρη του φύλλου δυο μικρές κουταλιές από το μείγμα του τυριού και διπλώνουμε σαν τυροπιτάκι σε σχήμα τριγώνου.
Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα φύλλα, ώστε να έχουμε σύνολο 9 φρουτοπιτάκια. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα, τα τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με μαργαρίνη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, για 12 με 15 λεπτά.Συνοδεύουμε ιδανικά με μαύρο τσάι Earl Grey.

Διατροφικά Σχόλια


  • Τα τυριά που χρησιμοποιούμε εδώ είναι τυριά με σχετικά λίγα λιπαρά, τα οποία είναι καλές πηγές πρωτεΐνης. Η παρουσία πρωτεΐνης βοηθά στον να απορροφάται αργά το γλυκό από τον οργανισμό, έτσι ώστε να μην έχουμε απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ιδανικά γλυκά για διαβητικούς είναι αυτά που συνδυάζουν και πρωτεΐνη.
  • Το φύλλο αποτελεί ένα ιδανικό υλικό, γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.
  • Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που -σύμφωνα με έρευνες- φαίνεται να παίζει ρόλο στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και ρίχνει και τα επίπεδα χοληστερίνης.
  • Τα μήλα, όχι μόνο είναι πηγή φυτικών ινών, αλλά και διαλυτών φυτικών ινών, μια κατηγορία ινών που επιβραδύνουν την απορρόφηση και αυτό συμβάλει στην σταθεροποίηση του σακχάρου.