ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/12/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία Προβολής: 9/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για το φιλέτο ψαριού:
- 2 φιλέτα λαβράκι (200 γρ.το καθένα)
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο Άλτις
Για τη σαλάτα:
- 4 μανταρίνια
- 2 μαραθόριζες
- ¼ μπρόκολο
- ½ κρεμμύδι
- 1 κλων. θυμάρι
- 40 γρ. θρουμποελιές
- Αλάτι – πιπέρι
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
Για τη σος:
- 150 γρ. αγουρέλαιο Άλτις
- Χυμό από 1 μανταρίνι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
- Ξύσμα από ½ lime
- Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
- Αλάτι & πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το ψάρι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2200 C, στο γκρίλ.
Κόβουμε τα φιλέτα του ψαριού στη μέση και τα χαράζουμε ελαφρά από την πλευρά της πέτσας για να ξεροψηθεί.
Τοποθετούμε τα φιλέτα ψαριού σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Γυρίζουμε την πέτσα προς τα πάνω, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο, ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 8 λεπτά, χωρίς να γυρίσουμε πλευρά.
Για τη σαλάτα
Κόβουμε το μπρόκολο σε τουφίτσες και βράζουμε για λίγα λεπτά σε ελάχιστο αλατισμένο νερό για να μαλακώσει.
Κόβουμε στη μέση το φινόκιο, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και κόβουμε σε πολύ ψιλές φετούλες. Βάζουμε σε μπολ και ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φετούλες και το προσθέτουμε στο φινόκι.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι βγάζουμε τη φλούδα από το μανταρίνι, βγάζουμε μαζί και τη λευκή μεμβράνη. Στη συνέχεια με το μαχαίρι βγάζουμε προσεχτικά τη φέτα μανταρίνι που βρίσκεται ανάμεσα από τις εσωτερικές λευκές μεμβράνες. Προσθέτουμε το μανταρίνι στο μπολ.
Κόβουμε το μπρόκολο σε λεπτές φετούλες, βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε τα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και τις θρουμποελιές χωρίς κουκούτσι.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
Για το ντρέσινγκ
Σε ένα μικρό βαζάκι ή σε ένα σέικερ, βάζουμε πορτοκάλι, ξύσμα λάιμ, ξύσμα λεμονιού, ξύσμα πορτοκαλιού, μαύρη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και αγουρέλαιο. Χτυπάμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει το ντρέσινγκ.
Σε μεγάλο πιάτο στρώνουμε λίγη σαλάτα, τοποθετούμε από πάνω 2 φιλέτα ψαριού και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Διακοσμούμε με 2 φετούλες λάιμ και σερβίρουμε.