ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/11/2010
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Αστέριο Κουστούδη
Οι γίγαντες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα ντομάτας και με την ξεχωριστή γεύση από το σαλάμι Λευκάδας
Ημερομηνία Προβολής: 05/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό φασόλια γίγαντες Πρεσπών
- 2 κρεμμύδια
- 2 καρότα
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 100 ml ελαιόλαδο Άλτις
- 200 γρ. σαλάμι Λευκάδος
- ½ λ. ντομάτες κονκασέ Pummaro
- 2 φρέσκιες ντομάτες
- 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι ξίδι κόκκινου κρασιού
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε από το βράδυ τα φασόλια. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και τα βράζουμε μαζί με ένα κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι και το δαφνόφυλλο και μια πρέζα ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε κυβάκια τις φρέσκιες ντομάτες, το σαλάμι και τις πιπεριές Φλωρίνης.
Σε ένα ξεχωριστό σκεύος σοτάρουμε το σαλάμι και την πιπεριά – μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε και τη μαύρη ζάχαρη. Όταν καραμελώσουν, σβήνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, τα σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σουρώνουμε τα βρασμένα φασόλια κρατώντας ένα φλιτζάνι από το ζουμί τους και τα τοποθετούμε σε γάστρα. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τον ζωμό των φασολιών. Τα σκεπάζουμε και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου για 45 λεπτά. Προσθέτουμε το σαλάμι με τη φρέσκια ντομάτα και το φουρνίζουμε χωρίς καπάκι για άλλα 5 λεπτά. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τα τσιπς* σαλαμιού, μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο.
*Για τα τσιπς: κόβουμε το σαλάμι σε λεπτές φέτες και ψήνουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και ένα σκεύος από πάνω για να ασκεί πίεση στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά.