ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/03/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Αγγέλα Γανωτή
Ημερομηνία Προβολής: 29/3/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 ποτ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 ποτ. χυμό πορτοκαλιού
- ½ κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
- 200 γρ. κρεμμύδι
- 15 γρ. δυόσμο ξερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού και ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και να ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει μια μαλακή, τρυφερή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα μέσα στη λεκάνη και σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Για τη γέμιση: βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε. Βάζουμε τις ελιές σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον αποξηραμένο δυόσμο. Τα 15 γρ. είναι περίπου 3 κουταλιές της σούπας. Ανακατεύουμε καλά για να βγάλουν τα υλικά τα υγρά τους.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 μέρη. Πάνω σε μια λαδόκολλα με ένα χοντρό πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα φύλλο σε στενόμακρο-οβάλ σχήμα, όχι πολύ λεπτό. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο μέρος της γέμισης. Σιγά σιγά με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε το φύλλο κλείνοντας μέσα τη γέμιση και πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουν οι γωνίες και να σχηματιστεί ένα ωραίο λεπτό φραντζολάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 2 μέρη ζύμης κάνοντας τρία φραντζολάκια.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ελαφρώς λαδωμένο ή αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180 βαθμούς.