ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/10/2015
Βαθμός δυσκολίας:
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
400 ΓΡ. ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
2 ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΤΟΝΟ ΣΕ ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ TRATA
4 ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΥΔΑΚΙΑ
1 ΚΛΩΝ. ΣΕΛΕΡΙ
½ ΜΑΤΣ. ΑΝΗΘΟ
1 ΜΙΚΡΗ ΚΑΥΤΕΡΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ
20 ΓΡ. ΚΑΠΠΑΡΗ
1/3 Κ.Γ. ΜΑΡΑΘΟΣΠΟΡΟ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ & 1 ΛΑΙΜ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
1,5 LT ΖΩΜΟ ΨΑΡΙΟΥ ή ΖΩΜΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
100 ΓΡ. ΑΛΕΥΡΙ
60 ΓΡ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK
65 ΓΡ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ & 1 ΛΑΙΜ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και το ελαιολαδο. Ρίχνουμε το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό (ζεστό) και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα και να δέσει. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το ξύσμα λάιμ και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για 5-6 λεπτά τα ζυμαρικά, τα αφήνουμε πολύ al dente, γιατί στη συνέχεια θα τα βάλουμε στον φούρνο. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε στα ζυμαρικά το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σέλερι, τον άνηθο, τη μικρή καυτερή κόκκινη πιπεριά και την κάππαρη. Ρίχνουμε τον μαραθόσπορο, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λάιμ και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τον τόνο σε λάδι ελιάς. Βάζουμε λίγη από τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά με τον τόνο σε ένα πυρέξ, περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 10-12 λεπτα.