ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΝΟΥΝΤΛΣ, ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/06/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία Προβολής: 7/6/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 2 μερίδες

  • 4 φρέσκιες βανίλιες
  • 10 γαρίδες Νο 3 καθαρισμένες 
  • 1 αγγούρι
  • 1 καρότο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσ. δυόσμου
  • ½ ματσ. βασιλικού 
  • 1/3 ματσ. κόλιανδρου
  • 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι
  • 50 γρ. φιστίκια αράπικα ξεφλουδισμένα
  • 150 γρ. πλατιά νουντλς ρυζιού
  • 1 λάιμ 

Για την σάλτσα:

  • 1 σφην. λευκό ξύδι
  • Χυμό από 1 λάιμ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή 
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κ.σ. τζίντζερ
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει και βράζουμε τα νουντλς ρυζιού για 3-5 λεπτά, σύμφωνα και με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σουρώνουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.  

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε λευκό ξύδι και καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε για να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. 

Προσθέτουμε χυμό από ένα λάιμ, το σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο και το τζίντζερ περασμένο από πολύ ψιλό τρίφτη και ανακατεύουμε ελαφρά να πάνε τα υλικά παντού.

Αδειάζουμε τα βρασμένα νουντλς ρυζιού στη σάλτσα.

Προσθέτουμε μια πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το αγγούρι κομμένο σε λεπτές φετούλες και το καρότο σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπιρτόξυλα. 

Σοτάρουμε τις γαρίδες σε λίγο ελαιόλαδο για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Προσθέτουμε τις γαρίδες στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Ακόμα προσθέτουμε φυλλαράκια βασιλικού, φυλλαράκια δυόσμου, φυλλαράκια κόλιανδρου, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαγο και ανακατεύουμε προσεκτικά με δύο πηρούνια για να πάνε παντού τα υλικά.

Κόβουμε στη μέση τις βανίλιες, αφαιρούμε το κουκούτσι και κόβουμε σε πολύ λεπτές φετούλες. Προσθέτουμε τα φυστίκια χοντροκομμένα με μαχαίρι και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού όλα τα υλικά. Αν δεν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω ξύδι με ζάχαρη ώστε να είναι πιο έντονη η γεύση της σάλτσας.

Σερβίρουμε δίνοντας ύψος στα νουντλς, πασπαλίζουμε με αράπικα φυστίκια και διακοσμούμε με δυο φέτες λάιμ.