ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/10/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό τον Chef Aλέξανδρο Παπανδρέου
Ημέρα προβολής 13/10/14. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για 2 άτομα
- 2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- Αλάτι-πιπέρι
Για το αρωματικό βούτυρο:
- 125 γρ. βούτυρο Lurpak
- Ξύσμα από 1 λάιμ
- ½ σκελ. σκόρδο
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο
- Αλάτι-πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
- 3 κρεμμύδια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- 200 γρ. μαυροδάφνη
- 60 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. κρέμα βαλσαμικού με σύκο Kalamata Papadimitriou
- Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το αρωματικό βούτυρο:
Bάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σχοινόπρασο, το ξύσμα από λάιμ και ανακατεύουμε. Τυλίγουμε το μείγμα σφιχτά με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Για τις μπριζόλες:
Μαρινάρουμε τις μπριζόλες με το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Έπειτα τις ψήνουμε και από τις δύο πλευρές, στο σχαροτήγανο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 8-10 λεπτά.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού με σύκο και τα σιγοβράζουμε μέχρι να καραμελώσουν.
Κόβουμε φέτες από το αρωματικό βούτυρο, τις τοποθετούμε πάνω στις μπριζόλες και σερβίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.