ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/10/2010
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Γιάννη Γραμμένο
Πατατούλες σαν καναπεδάκια με άρωμα μαραθόσπορου που τρώγονται σε μπουκίτσες.
Ημερομηνία Προβολής: 27/10/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 10 πατάτες baby
- 400 γρ. καπνιστό σολομό
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την σάλτσα:
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. ξινόγαλο
- 40 γρ. μαραθόσπορο
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τις πατάτες baby και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό για να βράσουν. Όταν οι πατάτες βράσουν (θέλουν περίπου 10 λεπτά) τις βγάζουμε από η φωτιά και τις βάζουμε σε κρύο νερό. Τις κόβουμε στη μέση και με τη βοήθεια ενός παριζιέν ή με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρούμε προσεχτικά ένα κομμάτι από τη σάρκα στο κέντρο της πατάτας. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 4 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για τη σάλτσα: όσο οι πατάτες ψήνονται ετοιμάζουμε την ξινόκρεμα. Καβουρδίζουμε τους σπόρους του μάραθου ελαφρώς σε μικρό τηγανάκι. Όταν ο μαραθόσπορος είναι έτοιμος, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον τοποθετούμε στο ξύλο κοπής, όπου με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τους ψιλοκόβουμε και τους αφήνουμε στην άκρη (διαφορετικά τους χτυπάμε στο γουδί). Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και το ξινόγαλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη και βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μαραθόσπορο και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας.
Σε μια πιατέλα τοποθετούμε σε διάταξη της πατάτες baby. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τις πατάτες με την κρέμα και από πάνω βάζουμε τον καπνιστό σολομό, σε μικρά κομμάτια, χωρίς να ξεπερνάμε το μέγεθος της πατάτας. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.