ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΝΑΝΑΣ ΚΑΡΑΜΕΛΙΖΕ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον chef Διονύση Αλέρτα

Ημερομηνία Προβολής: 23/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο χυμό ανάνα
  • 1 φρέσκο ανάνα
  • 1 λοβό βανίλιας
  • Παγωτό στρατσιατέλα Carte D’or

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κοτσάνι του ανανά με πριονωτό μαχαίρι. Ξεφλουδίζουμε εξωτερικά και αφαιρούμε το “δαχτυλίδι” στο κέντρο του που είναι ξυλώδες και δεν τρώγεται.
Κόβουμε τον υπόλοιπο ανανά σε μεγάλα κομμάτια όσο γίνεται ισομεγέθη.
Σε ρηχή κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι με καπάκι βάζουμε λίγη από τη ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει. Μόλις ξανθύνει λίγο προσθέτουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη μέχρι να χρησιμοποιήσουμε και τα 300 γραμμάρια προσέχοντας να μη σκουρύνει πολύ και καεί γιατί θα μας πικρίσει. Πάντα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ποτέ με πλαστική, γιατί μπορεί να λιώσει από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και καραμελώσει ομοιόμορφα προσθέτουμε προσεκτικά το χυμό ανανά και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι το λοβό βανίλιας στη μέση, κατα μήκος και τον βάζουμε στο τηγάνι με το χυμό ανανά και την καραμέλα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βανίλια με κάρδαμο, αστεροειδή γλυκάνισο ή άλλα μυρωδικά που μας αρέσουν.
Προσθέτουμε μέσα και τα κομμάτια του ανανά και καπακώνουμε την κατσαρόλα αφήνοντας να ποσαριστεί σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα. Αν η καραμέλα έχει σκληρύνει ελαφρώς μην ανησυχήσετε γιατί θα ξαναλιώσει. Εναλλακτικά αν δεν έχουμε καπάκι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο. Στο τέλος θα μοιάζει με γλυκό του κουταλιού και μπορεί να διατηρηθεί  για περίπου 20 μέρες στο ψυγείο. 
Σερβίρουμε σε ωραίο πιάτο με μια μπάλα παγωτό στρατσιατέλα. Περιχύνουμε με σιρόπι από το τηγάνι αν θέλουμε επιπλέον γλύκα!