ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ & ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/06/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από την τηλεθεάτρια Βασιλική Παναγιωτίδου
ΥΛΙΚΑ
  • 1/2 κιλό μοσχάρι
  • 1/2 φλ. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Αλτις Παραδοσιακό
  • 1/2 φλ. μαυροδάφνη
  • 1 φλ. κους κους
  • 2 σφην. χαρουπόμελο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Χυμό από 3 πορτοκάλια
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα να ζεσταθεί μαζί με τη δάφνη, το μπαχάρι και την κανέλλα και θωρακίζουμε καλά το μοσχάρι. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το χαρουπόμελο και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι. Σβήνουμε με μαυροδάφνη, προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και στο τέλος το μέλι. Προσθέτουμε βρασμένο νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το μοσχάρι και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. 
Αφού μαγειρευτεί, βγάζουμε στην άκρη το κρέας και το αλατίζουμε, βγάζουμε στην άκρη και το ζωμό. Μετράμε 2 φλιτζάνια ζωμό, τα ρίχνουμε στη χύτρα και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κους κους. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια για να μη λασπώσει και προσθέτουμε και άλλο ζωμό αν χρειαστεί. Αφού μαγειρευτεί το κους κους (να περισσεύει και λίγο ζουμάκι) προσθέτουμε το μοσχάρι και τις σταφίδες.