ΣΥΝΤΑΓΕΣ

SPRING ROLLS (ΣΠΡΙΝΓΚ ΡΟΛΣ)

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Ημερομηνία Προβολής: 15/2/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

Από τον Chef Γιώργο Δραμηλαράκη

ΥΛΙΚΑ

  • ½ λάχανο άσπρο
  • 1 πράσο
  • 2 καρότα
  • ½ κρεμμύδι ξερό
  • 200 γρ. φύτρες φασολιού
  • 100 ml σόγια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 σκ. σκόρδο
  • ½ κ.γ. five spice (κινέζικο mix μπαχαρικών)
  • 16 φύλλα για spring rolls 20cm
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για τη γλυκόξινη σάλτσα:

  • 700 ml σος δαμάσκηνου
  • 100 ml έτοιμη γλυκόξινη σος
  • 1 φλ. καφέ ξίδι ρυζιού
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 ντομάτα
  • 1 αποξηραμένη πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: κόβουμε το λάχανο και το κρεμμύδι λεπτά μπαστουνάκια (ζούλιεν), τρίβουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε το πράσο. Σε κατσαρολάκι με νερό βάζουμε τις φύτρες φασολιού και τις ζεματάμε για 3 λεπτά. Στην ασιατική κουζίνα δεν χρησιμοποιείται ελαιόλαδο, γιατί έχει έντονο άρωμα και δεν ταιριάζει με τις γεύσεις της. Σε μια πιο ελληνική εκδοχή, μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιούσουμε ελαιόλαδο, αντί για το ηλιέλαιο. Ρίχνουμε στο γουόκ ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο), περίπου ½ φλιτζάνι και το αφήνουμε να κάψει. Αν δεν έχουμε γουόκ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, το οποίο θα το αφήσουμε να κάψει καλά.

Ρίχνουμε τα λαχανικά για να σοταριστούν, στην αρχή τα σκληρά λαχανικά και μετά τα πιο μαλακά: πρώτα το κρεμμύδι, το πράσο και μια σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη -μετά το καρότο, το λάχανο και στο τέλος τη φύτρα φασολιού. Περιχύνουμε με την σος σόγιας και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το 5spice, ένα μείγμα μπαχαρικών που μπαίνει σχεδόν σε όλα τα ασιατικά φαγητά. Χρησιμοποιούμε ελάχιστο, γιατί έχει έντονη γεύση. Όταν μαραθούν τα λαχανικά, τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα σουρώνουμε, γιατί σίγουρα έχουν βγάλει αρκετά υγρά. Τα πατάμε στο σουρωτήρι ελαφρώς με ένα κουτάλι, για να βγάλουν ακόμα πιο πολλά υγρά και τα αφήνουμε  να κρυώσουν.

Φτιάχνουμε την σος που θα συνοδέψει τα spring rolls: αποφλοιώνουμε μια ντομάτα, βγάζουμε τα σπόρια ζουλώντας την και ψιλοκόβουμε την σάρκα της. Ψιλοκόβουμε δύο σκελίδες σκόρδο. Bάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνουμε τη σος δαμάσκηνου, την γλυκόξινη σος και την ζάχαρη. Προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα. Ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι ρυζιού και αφήνουμε την σος να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Διατηρείται στο ψυγείο αρκετό καιρό. Τις πρώτες ύλες για την ασιατική κουζίνα μπορούμε να τις βρούμε σε καταστήματα/παντοπωλεία ασιατικών προϊόντων ή στα ειδικά σημεία έθνικ προϊόντων σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Μέχρι να βράσει η σος τυλίγουμε τα spring rolls. Αραιώνουμε σε ένα ποτήρι λίγο αλεύρι με νερό, για φτιάξουμε μία αλευρόκολλα. Ο πρώτος τρόπος να διπλώσουμε ένα spring roll είναι ο εξής: απλώνουμε το κάθε φύλλο και τοποθετούμε στην άκρη του μια λωρίδα γέμισης. Διπλώνουμε πρώτα τα πλαϊνά μέρη πάνω από τη γέμιση, αλείφουμε το φύλλο με αλευρόκολλα και ξεκινάμε να ρολάρουμε μέχρι το τέλος. Ο δεύτερος τρόπος είναι να βάλουμε μπροστά μας το φύλλο διαγώνια [σαν ρόμβο] να βάλουμε μια λωρίδα γέμισης, να διπλώσουμε πάλι τα πλαϊνά, να βάλουμε αλευρόκολλα και να ρολάρουμε! Με τον δεύτερο τρόπο βγαίνουν πιο μακριά τα spring roll.

Κατεβάζουμε την σος από την φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει και τηγανίζουμε τα spring rolls ρίχνοντας σε κατσαρολάκι σπορέλαιο τόσο ώστε τα ρολλάκια να βουλιάζουν και να τηγανιστούν ομοιόμορφα. Aφού κάψει καλά το λάδι, τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι.

Μπορούμε να βάλουμε τα spring rolls στην κατάψυξη ωμά και να τα τηγανίσουμε όποια στιγμή θέλουμε. Διατηρούνται πολύ καιρό όπως και η συνοδευτική σος.