ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΗΛΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/11/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό την Χριστίνα Κάκκου

Ημέρα προβολής 18/11/2013. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ

  • 1½ κιλό μήλα κόκκινα
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 2 αβγά & 1 κρόκο
  • 100 γρ. κουκουνάρι
  • 1 λοβό βανίλιας

Για την καραμέλα:

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • ¼ φλ. νερό 

Σως καραμέλας γάλακτος:

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml γάλα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος

EKΤΕΛΕΣΗ

Για την καραμέλα: βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά, για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει καραμέλα. Μοιράζουμε 2 κουταλιές καραμέλα σε κάθε φορμάκι και το στριφογυρίζουμε για να πάει και στα τοιχώματα.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη με το βούτυρο και τη βανίλια. Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 5-7 λεπτά.  
Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι, έπειτα τα κόβουμε με το μαχαίρι σε κομματάκια και τα προσθέτουμε στα μήλα.
Όταν μαλακώσουν σπάμε τα μήλα με ένα σύρμα ελαφρώς και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να να εξατμιστούν τα υγρά τους. Βάζουμε τα μήλα σ’ ένα μπολ με το κουκουνάρι. Όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε τα αβγά και τους κρόκους και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μείγμα των μήλων και τα βάζουμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε προσθέσει νερό που φτάνει μέχρι τη μέση στα φορμάκια και τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά τα φορμάκια, ενώ για 45 λεπτά αν χρησιμοποιούμε μεγάλη φόρμα.
Για την καραμέλα γάλακτος: απλώνουμε σε όλον τον πάτο ενός αντικολλητικού τηγανιού τη ζάχαρη και την λιώνουμε τη ζάχαρη. Όταν λιώσει και πάρει ένα καφετί χρώμα προσθέτουμε το γάλα και την κρεμά γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν. Μπορούμε να την περάσουμε σε ένα μπλέντερ χειρός για να γίνει πιο λεία.

Σερβίρουμε τα μήλα καραμελέ, αφού τα ξεφορμάρουμε, περιχύνοντας με καραμέλα γάλακτος. Στο ξεφορμάρισμα βοηθάει να ξεκολλήσουμε γύρω γύρω τα τοιχώματα του γλυκού με ένα μαχαίρι.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page