ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ & ΜΕΛΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Γιάννη Γραμμένο

Ημερομηνία Προβολής: 4/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. φρέσκο γάλα         
  • 60 γρ. ζάχαρη 
  • 2  αβγά                               
  • 90 γρ. σιμιγδάλι χοντρό 
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι 
  • 300 γρ. μασκαρπόνε
  • 100 γρ. μαντολάτο
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. άρωμα πικραμύγδαλου
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας 
  • Μαργαρίνη με βούτυρο Flora soft
  • 200 γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο 
  • 300 γρ. ζάχαρη  
  • ½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη 
  • Μέλι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το γάλα με τα 60 γραμμάρια ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη δεύτερη δόση 60 γραμμαρίων ζάχαρης. Προσθέτουμε μέσα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ξανά.

Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα στα αβγά για να πάρουν θερμοκρασία και όλο το μίγμα μαζί το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει και γίνει μια πηχτή κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Αν βρούμε μαντολάτο με γκοφρέτα αφαιρούμε όση περισσότερη γίνεται και κόβουμε το υπόλοιπο σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε, το μαντολάτο κομμένο σε μικρά κομμάτια, την μαύρη ζάχαρη και το πικραμύγδαλο (αντί για πικραμύγδαλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 σφηνάκι λικέρ Amaretto).

Μόλις κρυώσει η κρέμα προσθέτουμε το μασκαρπόνε με το μαντολάτο και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε κατσαρολάκι ή φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο. Κόβουμε το φύλλο κρούστας στην μέση σε παραληλλόγραμμα κομμάτια. Αλείφουμε με την λιωμένη μαργαρίνη με βούτυρο και από πάνω πασπαλίζουμε το φύλλο με ζάχαρη και το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Βάζουμε 2 κουταλιές από την κρέμα στην άκρη του φύλλου, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σαν μπουρεκάκι και στη συνέχεια σαν ρολάκι χρησιμοποιώντας όλο το φύλλο. Αλείφουμε τα μπουρεκάκια με λίγη μαργαρίνη με βούτυρο και ψήνουμε τα γαλακτομπούρεκα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8-10 λεπτά.

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, όσο είναι ζεστά, περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου και τέλος πασπαλίζουμε με λίγο κόλιανδρο.