ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ & ΣΠΑΝΑΚΙ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Ημερομηνία Προβολής: 14/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

Από τον Chef Γιάννη Γραμμένο

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κ. χοιρινό μπούτι
  • 500 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 400 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί
  • 4 κρεμμύδια φρέσκα
  • 2 πράσα
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Καλαμάκια για σουβλάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και τα πράσα σε χοντροκομμένες φέτες, κομμένες στα δυο. Σε μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα λαχανικά που κόψαμε. Μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το κύμινο, το οποίο ταιριάζει πολύ με το κατσικίσιο τυρί.
Όταν μαραθούν λίγο τα λαχανικά, προσθέτουμε φρέσκο σπανάκι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να «πέσει» το σπανάκι και να μείνει ο μισός όγκος από τον αρχικό. Σπάμε μέσα με το χέρι το κατσικίσιο τυρί. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει. Αλατοπιπερώνουμε.  Ανακατεύουμε ξανά, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό ένα-δύο λεπτάκια να κρυώσει ελαφρώς.
Απλώνουμε σε ένα ξύλο κοπής το χοιρινό μπούτι, το οποίο μας το έχει ανοίξει ο χασάπης, έχει αφαιρέσει το κόκαλο και το έχει χτυπήσει να απλώσει. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο μεριές.
Το γεμίζουμε από την μέσα μεριά, από εκεί δηλαδή που ήταν το κόκαλο. Απλώνουμε τη γέμιση με το κατσικίσιο τυρί σε παχιά λωρίδα στο κέντρο και τυλίγουμε σε ρολό. Μπήγουμε καλαμάκια στις δύο άκρες και στην μέση, για να μην ανοίξει. Δεν χρειάζεται να το δέσουμε πολύ σφιχτά.  Όση γέμιση μας περισσέψει δεν την πετάμε. Την  χρησιμοποιούμε ως γέμιση για τυροπιτάκια ή την βάζουμε με αβγά στο τηγάνι και κάνουμε ομελέτα!
Στη συνέχεια, παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει το κρέας μέσα, την ζεσταίνουμε καλά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το ρολό από όλες τις πλευρές. Για να θωρακιστεί καλά το κρέας χρειάζεται αντικολλητικό σκεύος και δυνατή φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφαιρούμε τα καλαμάκια από το ρολό. Το αφήνουμε να κρυώσει 6-8 λεπτά. Στη συνέχεια το τυλίγουμε σφιχτά σε σφολιάτα, για να κλείσει μέσα όλους τους χυμούς του και να βγάλει περισσότερα αρώματα και γεύση.  Ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας και το αφήνουμε πάνω στο χαρτί του. Το βρέχουμε λίγο, για να κολλήσει καλά στο τύλιγμα. Τοποθετούμε πάνω το κρέας και ξεκινάμε να τυλίγουμε. Το χαρτί της σφολιάτας βοηθάει πολύ στο φορμάρισμα, αλλά φυσικά αφού τυλίξουμε το ρολό το βγάζουμε! Διπλώνουμε τα πλαϊνά της σφολιάτας, για να μην φύγουν οι χυμοί από το κρέας.
Τοποθετούμε το ρολό με την σφολιάτα σε αντικολλητικό ταψί που είναι λαδωμένο ή στρωμένο με μια λαδόκολλα. Σκεπάζουμε το ταψί με μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά. Μετά, το ξεσκεπάζουμε, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, για να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η σφολιάτα και να ψηθεί. Αν δεν έχουμε αέρα στο φούρνο μας βάζουμε πάνω κάτω αντίσταση για 1 ½ ώρα στους 160 βαθμούς και για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Περιμένουμε να κρυώσει περίπου ένα τέταρτο πριν το σερβίρουμε, για να ξεκουραστεί η σφολιάτα και να μην τρίβεται. Το κρέας, άλλωστε, κρατάει την θερμοκρασία του, οπότε μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να κρυώσει.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page