ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«ΑΛΑΣΚΑ» ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ & ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία Προβολής: 11/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση:

  • 1 τσουρέκι 
  • 6 κ.σ. γλυκό του κουταλιού φιστίκι Αιγίνης
  • ½ ματσ. εστραγκόν
  • 3 κ.σ. ούζο
  • 3 κ.σ. χυμό λάιμ
  • ½ κιλό παγωτό stracciatella CARTE D’OR
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα
  • 6 φυλλαράκια εστραγκόν

Για τη μαρέγκα:

  • Ασπράδι από 3 αβγά
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • ¼ κ.γ. ξύδι
  • Ξύσμα από 1 λάιμ
  • Αλάτι
  • 1 κ.σ. ούζο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους περίπου 1.5 εκατοστού και κατόπιν τις κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια ενός φλιτζανιού. (Κρατάμε τα κομματάκια που περισσεύουν για να τα κάνουμε γλυκά κρουτόν για μια μους ή ένα παγωτό)
Κάνουμε μια απλή γαλλική μαρέγκα χτυπώντας τα ασπράδια από τα αβγά σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα. (Όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα, τόσο πιο μεγάλη η διόγκωση της μαρέγκας και τόσο πιο πολύ θα μείνει φουσκωμένη).
Μόλις χτυπηθούν λίγο τα ασπράδια θα προσθέσουμε το ξύδι, μια τσιμπιά αλάτι, ξύσμα από μοσχολέμονο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια πάλι ταχύτητα.
Μόλις φουσκώσουν αρκετά τα ασπράδια, προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια λεία, σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

Προσθέτουμε τη βανίλια, χτυπάμε άλλο ένα λεπτό και είναι έτοιμη.
Σε μπολάκι βάζουμε το γλυκό του κουταλιού φιστίκι Αιγίνης, προσθέτουμε το ούζο, μερικά φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας και χυμό από ένα λάιμ.
Σε κάθε φέτα τσουρεκιού ρίχνουμε 1-2 κουταλιές από το αρωματισμένο γλυκό του κουταλιού φιστίκι. Από πάνω βάζουμε μια μεγάλη μπάλα παγωτό στρατσιατέλα και από πάνω βάζουμε τη μαρέγκα την οποία προσπαθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να απλώσουμε από πάνω μέχρι κάτω στο γλυκό, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του παγωτού και του τσουρεκιού.
Ψήνουμε για πολύ λίγα λεπτά σε γκριλ στο πιο δυνατό μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα και να καραμελώσει.
Βάζουμε τις αλάσκες σε ένα πιάτο, περιχύνουμε γύρω γύρω με γλυκό κουταλιού και μερικά φυλλαράκια μαντζουράνας, πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο κοπανισμένο φυστίκι.
Ραντίζουμε με λίγο ούζο τις μαρέγκες και βάζουμε προσεκτικά φωτιά για να φλαμπάρει πριν σερβίρουμε.