ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΥΣΙ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙ ME ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/06/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από το Νίκο Καραθάνο

Ημερομηνία Προβολής: 15/6/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ  

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. ρύζι γλασέ
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ματσ. δυόσμο
  • 2 λεμόνια
  • Ελαιόλαδο Άλτις

  • Φύλλα νόρι για σούσι 

Για την κρέμα:

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/3 ματσ. άνηθο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε όλα τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετούλες το λευκό μέρος και ψιλοκομμένο το πράσινο.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι με λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Αφήνουμε να «ιδρώσει» για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας και στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι ανακατεύοντας για να γυαλίσει.

Προσθέτουμε βραστό νερό ίσα ίσα να καλύψουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Μόλις εξατμιστεί το νερό επαναλμβάμουμε με λίγο ακόμα νερό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Θα μας πάρει περίπου 20 λεπτά.

Λίγο πριν βράσει το ρύζι τελείως προσθέτουμε στο μείγμα 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού και ξύσμα από ένα λεμόνι και μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ίγο ελαιόλαδο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. 

Απλώνουμε κάπου τον ειδικό τυλιχτή του σούσι από μπαμπού και από πάνω τοποθετούμε ένα φύλλο νόρι.

Γεμίζουμε κατά μήκος του φύλλου με κουταλιές από το μείγμα ρυζιού τις οποίες πιέζουμε για να απλωθούν στο ¼ του φύλλου.

Με τη βοήθεια του ειδικού τυλιχτή, κλείνουμε το ρολάκι σιγά σιγά, τυλίγοντας σε ένα σφιχτό κυλινδράκι, το ποίο διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Για την κρέμα γιαουρτιού βάζουμε σε ένα μπολ το στραγγιστό γιαούρτι, προσθέτουμε μπόλικο ψιλοκομμένο άνιθο, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε σκουρόχρωμο πιάτο στρώνουμε με σπάτουλα λίγη από την κρέμα γιαουρτιού και από πάνω τοποθετούμε το σούσι σε κομμάτια μισά όρθια και μισά πεσμένα, διακοσμώντας με τουφίτσες άνηθου.