ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/01/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία Προβολής: 12/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
(για 24 τεμάχια)
- 180 γρ. σπαγγέτι Νο 7
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 100 γρ. μπέικον
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελ. σκόρδο
- 240 γρ. σέσκουλα
- 120 γρ. καπνιστή μοτσαρέλα
- 50 γρ. παρμεζάνα
- 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 6-8 λεπτά -θέλουμε να είναι al dente. Αν έχουν περισσέψει από την προηγούμενη μέρα, μας κάνουν κι αυτά! Προσθέτουμε το ελαιόλαδο [στα βρασμένα αφού τα σουρώσουμε ή στα χθεσινά μακαρόνια] και ανακατεύουμε καλά, για να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα σέσκουλα σε μικρά κομματάκια.
Σοτάρουμε το μπέικον ψιλοκομμένο, σε δυνατή φωτιά για να βγάλει το λίπος του και να γίνει τραγανό. Μόλις πάρει χρώμα βγάζουμε το μπέικον αφήνοντας το λίπος που έβγαλε στο τηγάνι. Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο λίπος του μπέικον για λίγα λεπτά και προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη (ή τριμμένη στον τρίφτη) και τα σέσκουλα. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα μακαρόνια, το μείγμα με τα σέσκουλα, τα ¾ από το μπέικον, τα ¾ από τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2200 C στον αέρα.
Αλείφουμε μια φόρμα για muffins ή ατομικά φορμάκια της κρέμας καραμελέ με λίγο λάδι. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τυλίγουμε μακαρόνια σε μια μεγάλη μπουκιά και βάζουμε από μια μεγάλη πιρουνιά σε κάθε φορμάκι.
Πασπαλίζουμε από πάνω όλα τα φορμάκια με λίγη ρίγανη, το υπόλοιπο μπέικον και τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και βγάζουμε τις φωλιές από τα φορμάκια τους.
Σερβίρουμε με φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τυρί.
*Αν θέλουμε να τα ζεστάνουμε ξανά τα βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 1900 C.
*Μπορούμε να τα φτιάξουμε και σε χορτοφαγική εκδοχή, αφαιρώντας το μπέικον και αντικαθιστώντας τα τυριά με κάποιο φυτικό τυρί. Πρέπει να υπάρχει κάποιο τυρί που λιώνει για να μπορούν τα υλικά να δέσουν μεταξύ τους.