ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ημερομηνία Προβολής: 23/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

(για 30 – 40 κομμάτια)

Για τη ζύμη:

  • 1 ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 4 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ½ φλ. καστανή ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ (Demerara)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:

  • 2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ (Demerara)
  • 1 φλ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 καρφ. γαρίφαλα
  • Φλούδα & ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 ½ φλ. μέλι

Για το γαρνίρισμα:

  • ½ φλ. καρύδια ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ, για 5 λεπτά περίπου, το λάδι, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλο. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.

Ανακατεύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη. Μπορούμε να ζυμώνουμε και με το χέρι. Προσπαθούμε να μην παραζυμώνουμε γιατί θα βγουν τα μελομακάρονα σκληρά. Αν σας φαίνεται πολύ μαλακή η ζύμη και δεν πλάθεται, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αφήστε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά και θα είναι έτοιμη για πλάσιμο.

Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθετε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν και θα γίνουν τεράστια!

Τα τοποθετούμε σε ταψί σε απόσταση 2 εκατοστών μεταξύ τους, τα κεντάμε με ένα πιρούνι κάνοντας τρυπούλες στο πάνω μέρος τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180οC για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε πλατύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια δυο βράσεις. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Μόλις πάρει βράση η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Ρίχνουμε μέσα το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να το αφήσουμε να ξαναπάρει βράση.

Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα βουτάμε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό το καθένα. Τα αναποδογυρίζουμε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε βάζουμε στο ταψί ή σε πλατιά πιατέλα.

Αφού τα σιροπιάσουμε όλα τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια. Αφού ρουφήξουν και αν θέλουμε σιρόπι και πάνω στα καρύδια περιχύνουμε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει, αν έχει περισσέψει, στο τηγάνι.