ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 28/12/2010
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Σταμάτη Σκριάπα
Ημερομηνία Προβολής: 28/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 2 φιλέτα κοτόπουλου
- 500 γρ. σπανάκι
- 10 γρ. λευκό σουσάμι
- Ντοματίνια για γαρνιτούρα
Για την σος τεριγιάκι:
- 500 γρ. φτερούγες κοτόπουλου
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 1 κρεμμύδι λευκό
- 1 σκ. σκόρδο
- 30 γρ. τζίντζερ
- 900 γρ. νερό
- 200 γρ. σάκε
- 200 γρ. μίριν
- 230 γρ. σόγια σος
- 110 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. τζίντζερ
- 20 γρ. κούζου* ή κορν φλάουρ
*το κούζου μοιάζει με κορν φλάουρ, αλλά προέρχεται από την ρίζα του φυτού κούζου μετά από κατάλληλη επεξεργασία. Χρησιμοποιείται για να δέσει σάλτσες, σούπες ή μαρμελάδες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε τις φτερούγες κοτόπουλου σε ένα ταψί χωρίς λάδι και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Όσο ψήνονται ετοιμάζουμε τα λαχανικά για το ζωμό μας. Κόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα και το σκόρδο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό. Προσθέτουμε το τζίντζερ, τη σόγια, το μίριν, το σάκε, τη ζάχαρη και τις ψημένες φτερούγες. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 45 λεπτά να βράσει.
Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από μια δεύτερη κατσαρόλα και σουρώνουμε τα λαχανικά. Ακόμα καλύτερα αν έχουμε βάλει στο σουρωτήρι και ένα τουλμπάνι. Αυτός ο ζωμός είναι η σος τεριγιάκι! Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο 8-10 μέρες. Για το σερβίρισμα παίρνουμε όση ποσότητα μας χρειάζεται (1 κουτάλα σερβιρίσματος σούπας για κάθε πιάτο), και τη βάζουμε σε κατσαρολάκι. Το φέρνουμε σε σημείο βρασμού και το δένουμε με το κούζου (αφού το διαλύσουμε σε λίγο κρύο νερό όπως το κορν φλάουερ). Το σιγοβράζουμε για 1 λεπτό για να δέσει ελαφρώς τη σος.
Ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλου στο γκριλ ή στη γκριλιέρα μας. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες, περιχύνουμε με τη σος και γαρνίρουμε με το σπανάκι.
Γαρνιτούρα:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο σησαμέλαιο και σοτάρουμε το σπανάκι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε το αλάτι και πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με λευκό σουσάμι.