ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΥΡΟΣ AΠΟ ΑΡΝΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ & CHIPS ΠΑΤΑΤΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/04/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Nomad Chef Ανδρέα Λαγό

Ημέρα προβολής 15/04/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα

Για το γύρο συκώτι:

  • 600 γρ.  συκώτι αρνίσιο
  • 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • Χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • Αλάτι-πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 4 κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 60 γρ. βαλσαμικό ξίδι
  • 60 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • Αλάτι-πιπέρι

Για τα chips πατάτας:

  • 2 πατάτες
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • Αλάτι-πιπέρι

Για το αρωματικό γιαούρτι:

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.γ. μουστάρδα Maille Dijon Originale
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • Αλάτι-πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 2 λεμόνια
  • ¼ κ.γ. πάπρικα
  • Φύλλα μαϊντανού
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σωτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε να σωτάρουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Σβήνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε το θυμάρι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και να σωθούν τα υγρά.

Για τα τσιπς πατάτας:
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Βάζουμε τις τριμμένες πατάτες σε ένα σουρωτήρι, περιχύνουμε με το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε και τις πιέζουμε για να βγουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αλατίζουμε.

Για το γύρο συκώτι:
Βάζουμε το συκώτι στην κατάψυξη για 30 λεπτά, μέχρι να παγώσει ελαφρώς και στη συνέχεια το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα συκωτάκια, τα σωτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, θυμάρι και πιπέρι.
Βάζουμε το χυμό λεμονιού εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε.

Για το αρωματικό γιαούρτι:
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τη μουσταρδα dijon, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε σε μια πιατέλα το γύρο από το αρνίσιο συκώτι, στην άλλη πλευρά προσθέτουμε τα chips πατάτας και στη μέση κουταλιές από το αρωματικό γιαούρτι.
Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού, ρίχνουμε φέτες λεμόνι, πάπρικα και ελαιόλαδο.