ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

–>

Από την Αμαλία Μπίρτσα

Ημερομηνία Προβολής: 9/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

YΛΙΚΑ

  •     1 συκωταριά (πνευμόνι, συκώτι & καρδιά)
  •     2 αντεριές
  •     8 φρέσκα κρεμμυδάκια
  •     1 κ.σ. ρίγανη
  •     Αλάτι, πιπέρι
  •     1 λεμόνι

 Για τη σάλτσα:

  •     2 κ.σ. πελτέ Pummaro
  •     1 σφην. ξύδι
  •     Ελαιόλαδο Άλτις
  •     Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τα έντερα περνώντας νερό από μέσα τους προσεκτικά για να μην τα κόψουμε ή τα τρυπήσουμε.

Αν θέλουμε μπορούμε να γυρίσουμε το μέσα έξω με τη βοήθεια ενός στυλό, αλλά θα πρέπει να τα ξαναγυρίσουμε πάλι στην αρχική τους κατάσταση γιατί διαφορετικά γλιστράνε πολύ και δεν θα μπορούμε να τα τυλίξουμε.

Μόλις τελειώσουμε το καθάρισμα τα βάζουμε σε βαθύ μπολ με νερό και λεμόνι ή ξύδι, φροντίζοντας να έχουμε τις άκρες εκτός μπολ για να ξεκινάμε εύκολα το τύλιγμα.

Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά, και κόβουμε τα εντόσθια σε λωρίδες πάχους 3 εκατοστών περίπου.

Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και από πάνω ρίχνουμε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας να πάνε παντού.   

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε κομματάκια των 5 εκατοστών περίπου.

Βάζουμε στη χούφτα ένα κρεμμυδάκι και κατά μήκος ένα κομμάτι από όλα τα είδη της συκωταριάς. Παίρνουμε ένα εντεράκι, αφήνουμε μερικούς πόντους κενό στην αρχή για να μπορέσουμε να τα δέσουμε στο τέλος και τυλίγουμε περιμετρικά σχηματίζοντας μικρά κοκορετσάκια.

Για να στερεώσουμε το έντερο δένουμε τις 2 άκρες μεταξύ τους.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα γαρδουμπάκια όλα μαζί το ένα δίπλα στο άλλο σε μέτρια φωτιά και από πάνω ρίχνουμε λάδι. Αφήνουμε να τσιγαριστούν 2-3 λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε με το ξύδι με κράνα. Αφήνουμε να βγάλουν ό,τι υγρά έχουν γυρίζοντας για να πάρουν χρώμα σε όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.  Θα μας πάρει περίπου 40-50 λεπτά.