ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Από την Βασιλική Δαμιανού

ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 31/03/2016

Δείτε το βίντεο στο skai player

Βαθμός δυσκολίας:

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΨΙ 24X30 ΕΚ.

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
5-6 ΦΕΤΕΣ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
600 ΓΡ. ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ
200 ΓΡ. ARLA ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ 36% ΛΙΠΑΡΑ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ ΑΚΕΡΩΤΟ
250 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
130 ΓΡ. ΑΛΕΥΡΙ
4 ΑΒΓΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
400 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
200 ΓΡ. ΝΕΡΟ
50 ΓΡ. ΓΛΥΚΟΖΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:
ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΤΡΙΜΜΕΝΟ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Όταν το σιρόπι αρχίζει να κοχλάζει, το αφήνουμε για ακόμη 3 λεπτά να βράσει, το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το εκμέκ:
Βάζουμε τις φέτες τσουρεκιού σε ένα ταψί και τις ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφού ψηθούν, τις σιροπιάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την κρέμα:
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, την ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα της κρέμας γάλακτος, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα με τα αβγά μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις σφίξει αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
Καλύπτουμε με μία διάφανη μεμβράνη, που να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει, για 3-4 ώρες, και γαρνίρουμε με φιστίκι Αιγίνης.