ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/03/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Έλλη Παπαδοπούλου και την Αμαλία Νικολαίδου
Ημερομηνία Προβολής: 11/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
YΛΙΚΑ
Για 16 cupcakes
Απαραίτητο συστατικό για τα cupcakes είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα και η παιχνιδιάρικη διάθεση.
Θα χρειαστoύμε φόρμες για ατομικά κέικς και χάρτινες θηκούλες για κάθε cupcake. Τα cupcakes αποτελούνται από μία βάση, την κρεμούλα τους (frosting) και τη διακόσμηση της αρεσκείας σας.
Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη!
Για την βάση Mocha:
- 75 ml ηλιέλαιο
- 5 ml ξίδι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κ.γ.σόδα φαγητού
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 30 γρ. κακάο
- Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 2 κ.γ. σκόνη καφέ espresso
Για το frosting Baileys:
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 200 γρ. τυρί mascarpone
- 160 γρ. άχνη ζάχαρη
- 64 ml Baileys
- Κουβερτούρα & κόκκοι καφέ για γαρνίρισμα
Για το γλάσο καφέ:
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 διπλό espresso
- ½ κ.γ. σκόνη καφέ espresso
Διακοσμητικές προτάσεις:
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Χρωματιστά καραμελάκια & διακοσμητικά, ή τρούφα σοκολάτας
Μαρμελάδα (κατά προτίμηση κόκκινη)
1 πακέτο δάκρυα σοκολάτας (chocolate chips)
Ξύσμα από ακέρωτα πορτοκάλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Τοποθετούμε τις χάρτινες θήκες στην ειδική φόρμα για ατομικά κέικς. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλες τις σκόνες. Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε όλα τα υγρά και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υγρά υλικά απαλά στο μείγμα των στερεών ανακατεύοντας σταθερά με έναν αβγοδάρτη ή στο μίξερ. Χτυπάμε χωρίς να το παρακάνουμε. Προσεκτικά μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινες φόρμες, γεμίζοντας περίπου τα 2/3 κάθε θήκης. Ψήνουμε στο φούρνο για 18 λεπτά. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα το κέντρο ενός κέικ για να δούμε αν είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρή, τα βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια θα τα γαρνίρουμε με baileys frosting ή με γλάσο καφέ.
Για το frosting baileys: χτυπάμε τα τυριά στο μίξερ με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε το Baileys και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Διακοσμούμε τα cupcakes με το frosting Baileys και προσθέτουμε ξύσμα σοκολάτας και κόκκους καφέ.
Για το γλάσο καφέ: κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη σε μπολ μαζί με τη σκόνη καφέ. Προσθέτουμε σταδιακά με προσοχή τον ‘υγρό’ καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει παχύρευστο το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Διακοσμούμε τα cupcakes με το γλάσο καφέ και κόκκους καφέ.
Συμβουλές για διακόσμηση:
* Διακοσμούμε με frosting βανίλιας που έχουμε χρωματίσει ελαφρά με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Προσθέτουμε χρωματιστά καραμελάκια.
* Αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι από το κέντρο του cupcake με ένα μαχαίρι ή διακορευτή μήλων και γεμίζουμε με μαρμελάδα που έχουμε στο σπίτι. Συμπληρώνουμε με το frosting βανίλιας. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε μία κόκκινη μαρμελάδα (π.χ. φράουλα, βατόμουρο, κεράσι) που κάνει έντονη χρωματική αντίθεση με το λευκό του frosting.
* Πριν τοποθετήσουμε το μείγμα μέσα στις φόρμες, προσθέτουμε λίγα ‘κουμπιά’ σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά.
* Μετά το frosting τοποθετούμε 2-3 ‘κουμπάκια’ σοκολάτας πάνω στα cupcakes.
* Πριν να τοποθετήσουμε το μείγμα μέσα στις φόρμες, προσθέτουμε λίγο
ξύσμα πορτοκαλιού (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) και ανακατεύουμε.
Το ίδιο κάνουμε και με το frosting, το οποίο μπορούμε και να χρωματίσουμε ελαφρά πορτοκαλί.
Γενικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε υλικό της αρεσκείας μας που μπορεί να δώσει στα cupcakes σας μία χαρούμενη και παιχνιδιάρικη νότα!