ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 03/02/2015
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Sophie Williams
Ημέρα προβολής 03/02/15. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 360 γρ. βούτυρο Lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 240 γρ. καστανή ζάχαρη
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 αβγά
Για τη γέμιση:
- 7 κόκκινα μήλα
- 3 πράσινα μήλα
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
- 30 ml κονιάκ ή brandy ή calvados
- 2 κ.γ. κορν φλάουρ
- 2 κ.γ. κανέλλα
- 125 γρ. μαύρες σταφίδες
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Χυμό από ½ λεμόνι
Για την κρούστα:
- 1 κ.σ. χτυπημένο αβγό
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το αλάτι και το 1/3 από το αλεύρι. Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά, τα προσθέτουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια, φτιάχνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε, σκεπασμένη με μεμβράνη, για μισή ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου, να ξεκουραστεί.
Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κυβάκια, περίπου 1 εκ. και τα βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το μπράντυ, το κορν φλάουρ, την κανέλλα, τις σταφίδες, το ξύσμα, το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά με μια κουτάλα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και την καλύπτουμε με λαδόκολλα. Απλώνουμε μέσα το 60% της ζύμης, πιέζοντας με τα δάχτυλα, ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά της τοιχώματα.
Με τον πάτο ενός μικρού ποτηριού πιέζουμε τη ζύμη στις γωνίες της φόρμας. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, αρκεί να έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα μήλα. Βάζουμε μέσα τη γέμιση σταδιακά, πιέζοντας με σπάτουλα τα μήλα, ώστε να συμπιεστούν αρκετά και να μειωθούν τα κενά.
Η γέμιση είναι λίγο περισσότερη από τη χωρητικότητα της φόρμας, οπότε θα δημιουργήσουμε ένα “λοφάκι”.
Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη, την βάζουμε πάνω στη γέμιση και την πλάθουμε ελαφρά με τα χέρια, σε ένα κυκλικό σχήμα, μέχρι να απλώσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια. Στη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς θα πιέζουμε τη ζύμη, αρκετά κομμάτια από μήλα θα βγουν στην επιφάνεια. Μπορούμε να τα καλύψουμε με ένα κομμάτι ζύμης, ή να τ’ αφήσουμε έτσι, δεν έχει σημασία στο τελικό αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια αλείφουμε τη μηλόπιτα με χτυπημένο αβγό, για να κάνει κρούστα και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 70-80 λεπτά.
Μετά από 40 λεπτά ψησίματος, αν έχει ροδίσει, την σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
Στα 70 λεπτά, τρυπάμε την κρούστα με ένα μαχαίρι για να δούμε αν τα μήλα έχουν μαλακώσει. Αν το μαχαίρι περνά εύκολα, τη βγάζουμε από το φούρνο, αλλιώς την αφήνουμε στο φούρνο άλλα 10 λεπτά.
Αφού ψηθεί, αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει για 2-3 ώρες, πριν την ξεφορμάρουμε, γιατί η ζύμη είναι τέτοια που θα διαλυθεί.
Έπειτα την κόβουμε, με πολλή προσοχή, σε μεγάλα κομμάτια, με ένα μεγάλο αιχμηρό μαχαίρι,γιατί ακόμη και όταν κρυώσει σπάει σχετικά εύκολα.
Αφού κόψουμε σε κομμάτια τη μηλόπιτα, μπορούμε να τη ζεστάνουμε ελαφρώς στο φούρνο και στη συνέχεια να τη σερβίρουμε.
*Προαιρετικά τη σερβίρουμε με 2-3 κουταλιές σαντιγί ή παγωτό βανίλια.