ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/11/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ελένη Ψυχούλη

Ημέρα προβολής 11/11/2013. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ

  • 9-10 αγκινάρες κατεψυγμένες Ifantis
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 6 κ.σ. ούζο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • 1½ κιλό χταπόδι
  • 1 ζωμό λαχανικών Knorr Σπιτικός
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 κλων. μαϊντανό
  • 1 κ.γ. άνηθο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βράζουμε για 45 λεπτά περίπου σε μια κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό και το ξίδι.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο για ένα λεπτό. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το μαϊντανό και τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
Κόβουμε το βρασμένο χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια. Σβήνουμε με ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ξεπλένουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε για 5 λεπτά εκτός κατάψυξης. Προσθέτουμε τις αγκινάρες στο φαγητό (κόβουμε στη μέση τυχόν μεγάλες αγκινάρες) και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν και να σωταριστούν. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών με ένα φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το λεμόνι και τα μυρωδικά και βράζουμε για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Ελέγχουμε αν το φαγητό θέλει επιπλεόν υγρά και συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό, αν χρειαστεί.